0

С ръчни готвачи в хотели, предлагащи евтино настаняване на база ол инклузив, превръщат останалите от обяд мръвки в претоплени манджи с картофи или ориз за вечеря. Останалите от закуската храни пък се префасонират в блюда за обедното меню.

Запечените бутчета, сервирани на туристите на обяд, бързо се превръщат в порции пиле с ориз или картофи, сервирани за вечеря.

Това разказа Албена Иванова*, която е работела като готвач в хотел на Българското Черноморие и знае всички трикове от кухнята.

Инструкции

Готвачите са инструктирани да оползотворяват остатъците до последната мръвка. Те набързо префасонират увехналите зеленчуци в "зеленчукова супа по френски", а неизядената от обяд печена скумрия се превръща в чисто нова вечеря, но този път маскирана със сметанов сос или гарнирана с домати. Изобретателността на готвачите стига дотам, че кус-кусът, останал от сутрешната закуска, светкавично се превръща в пълнеж за чушки, а ястието се предлага на гостите с етикет "пълнени чушки с ориз". Неизядените кюфтета, приготвени на скара, се появяват отново на следващия ден като ново ястие, обилно полято с доматен сос.

След като туристите закусят, виртуозни готвачи се заемат да префасонират останалите макарони в екзотични обедни гозби с дребни мръвки. Кулинарното чудо е нещо средно между спагети и нашенска яхния. От неизядените пържени яйца се приготвя чисто нов миш-маш, а варените яйца, добавени към варени картофи с майонеза, се превръщат в яйчено предястие за обяда.

Мръвки

Същата процедура се повтаря и на вечеря. Всички неизядени мръвки се поизмиват и се запичат наново, този път гарнирани с ориз или картофи, за да се появят като чисто нова манджа. Манията да се пести, преработва и сервира повторно една и съща храна ражда истински кулинарни шедьоври с невероятни комбинации като ориз с картофи или бял боб с картофи. Понякога към тях се добавят и кренвирши, но само ако случайно са останали от закуската.

За да се имитира изобилие от гозби, се набляга предимно на картофите и тестените ястия, които излизат най-евтино. За обяд обикновено се предлагат по няколко вида пици и спагети, а картофите се предлагат във всичките им възможни превъплъщения – пържени картофки, салата от варени картофи, крокети, картофени кюфтета, огретен. За вечеря отново картофът преобладава в блюдата – пиле с картофи, постна яхния с картофи, картофи, запечени с яйца.

Евтино

Ол инклузивът се води най-евтината форма на туризъм, която е без добавена стойност за местния бизнес. Именно поради желанието да се изкарат максимални печалби за сметка на качеството тази форма на туризъм вече постепенно излиза от мода, разказват експерти от бранша. Само допреди няколко години по Черноморието трудно можеше да се намери хотел само за нощувка. Собствениците на ваканционни комплекси масово предлагаха пакети "всичко в цената" или поне полупансион със закуска и вечеря. Ол инклузивът се оказа доста печеливш вариант за хотелиерите, но заради пословичното му ниско качество туристите започнаха старателно да го избягват.

Същевременно заради отлива на туристи и засиления контрол все повече хотели наблягат на качеството. Ако в минали години е имало много сигнали от туристи, при които ол инклузивът в родните хотели по морето е бил на ръба на мизерията, то сега не е така, категоричен е проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет и член на УС на Варненската туристическа камара. Според проф. Маринов обаче не страхът от глобите, а осъзнаването на бранша, че от доволния турист се печели повече, е довело до тази промяна в отношението, настаняването, храненето и обгрижването по време на почивката на гостите.

Гостите изпиват 10-тонна цистерна алкохол менте

10-тонна цистерна с алкохол менте изпиват туристите на сезон в ол инклузивен хотел по морето, твърдят бармани с дългогодишен опит и наблюдения. Ол инклузивът, който се крепи на ядене и пиене на корем, печели най-много от алкохол менте, който се предлага на туристите. Той се зарежда от нелегални производители, които бълват фалшиви напитки, с които задоволяват търсенето от хотелите и крайбрежните заведения през сезона. Твърди се, че цената на бутилка от 700 милилитра българска водка менте им излиза около 1-2 лева, а шише отлежало „марково“ уиски пък е около 4-5 лева, при положение че оригиналът е десетократно по-скъп. Третокласни хотели в Слънчев бряг пък въведоха нова мода в ол инклузива, за да ловят туристи, които са фенове на твърдия алкохол, но не подбират храната. Те предлагат пакет ол инклузив дринкс, който включва нощувка плюс пиене на корем през целия престой. На разположение на летовниците е мокър бар с неограничена пиячка. Асортиментът включва всички видове твърд алкохол и наливна бира, но без никаква храна, нито безалкохолно. Нестандартният ол инклузив се оказа печеливш ход и определено пълни малките и неатрактивни хотели в западната зона на Слънчев бряг.

* ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: ЕЛЕНА ИВАНОВА, ЕЛЕНА АНАСТАСОВА, ДОБРОМИР РАДУШЕВ