0

Н ай-вероятно ЕС няма да се постигне съгласие по новия пакет от санкции срещу Русия през този уикенд. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите", категоричен е той.

"Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който два от Русия, другата е , че има да се довършат допълнителни инсталации в "Лукойл" и "Нефтохим", а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент", каза Асен Василев.

Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

"В момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли. Оттам влиза общоевропейската покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра", уточни той.

Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане"

Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво.

България вече не може да разчита на "Газпром", защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор и ненадежден контрагент, категоричен е Асен Василев. Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, коментира още той.

"Парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт и правим всичко възможно, за да може тя да спечели", заяви вицепремиерът.

Василев е убеден, че Украйна ще излезе като победител във войната, но изрази мнение, че конфликтът ще продължи поне четири-пет години, което означава военна икономика. Въпреки това според Василев няма да има драматично обедняване.

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи в целия свят. Цените на храните със сигурност ще се качат, тъй като и Украйна, и Русия са огромни производители на жито, зърнени култури и износители на световния пазар. Логистиката, особено черноморската логистика, ще стане много по-скъпа, тъй като се водят военни действия в съседство.