0

Б анско е сред топдестинациите, които британците избират за своята зимна почивка. Това стана ясно на среща, проведена между ръководството на Община Банско и Роб Диксън, посланик на Великобритания в България. В срещата взеха участие още Пол Кларк, консул на Великобритания в България, Теодора Манева, вицеконсул на Великобритания в България, представители на ЮЛЕН АД – концесионер на ски зоната, Областно управление на МВР – Благоевград, МБАЛ – град Разлог, туроператори, представители на туристическия бранш в Банско, съобщава БНР.

Сигурност

Основната тема на срещата бе свързана със сигурността по отношение на ковид мерките. От полицията бе дадена информация, че още от началото на зимния сезон се правят засилени съвместни проверки с РЗИ по отношение спазването на всички въведени противоепидемични мерки в страната, включително и задължителната дистанция в местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения.

Ученици

Туроператорите, работещи на британския пазар, изразиха надежда, че с очакваната до дни заповед на Министерството на здравеопазването за отпадане на зелените сертификати за деца от 12 до 17 години ще доведе до голям ръст в резервациите на туристи от Великобритания и особено през февруари, когато е ученическата зимна ваканция. Представителите на ски зоната увериха присъстващите, че вече две години стриктно спазват всички предписани от Министерството на туризма правила за прилагане на противоепидемичните мерки при извършване на туристическа дейност. И през настоящия зимен сезон са взети необходимите мерки за осигуряване на безопасно ползване на съоръженията в ски зона Банско. Изискване за представяне на сертификат при ползване на лифта не се изисква в Банско, както и в другите зимни курорти.

Банско е сред препоръчваните за ваканция места и от руски медии. В свои публикации описват курорта с 2-метрова снежна покривка всяка година, няма плешиви писти, които са ужас за всеки скиор. Градът разполага и с много спа центрове. От там посочват още, че ски ваканцията за края на януари излиза около 1500 лева.