0

6 лева чукна кило череши, ако си ги набереш сам от двора, установи „Телеграф“ в черешова градина край Пазарджик. Стопанството се намира край пътя, като всеки, който спре, може да поиска да си купи, но трябва сам да си ги набере от дърветата. В последните години все по-масово и модерно стана продукцията да се продава директно от градината. Такава възможност дават и производителите на лавандула, коментираха запознати. Край Кюстендил пък масово са изкарали щайги с череши, домати и краставици пред къщите си и ги продават на туристи и минувачи, които спират с колите си и пазаруват директно от производителя. Цената на кило от червения плод обаче отново е 6 лева. За сравнение в столицата по магазините са по 4-5 лева за кило, а по-пазарите може да се намерят и за 3 лева. В една от търговските вериги преди Голямата Задушница са пуснали череши по 4,50 лева за кило и хората се тълпят пред щандовете, за да подбират здрави и узрели плодове.

Реколта

В черешовата градина на България – Кюстендил, вече започна събирането на реколтата от череши. Според производители тя ще е между 30 и 50 на сто по-слаба от миналогодишната заради студовете през пролетта. Собственици на градини се опасяват, че част от продукцията може да се развали заради обилните валежи в последните дни.

Въпреки прогнозите за слаба реколта на вид дърветата са отрупани с плодове, като дори има и такива по тротоарите и извън градините с вкусен плод.

Изчерпано

За Задушница обикновено се подготвя и жито. Проверка на „Телеграф“ в един от обектите на верига за хранителни стоки установи, че опаковките са на изчерпване още в петък около обед. В магазина има само един вид на една фирма, като останалите опаковки са около 20 бройки по 500 грама. Цената на житото не е надута, а напротив - свалена от 2,40 на 1,40 лева за опаковка, но е почти изчерпано. Жена, която търсеше житото на рафтовете с брашно, беше възмутена, че точно ден преди Задушница са изчерпани запасите и че нямало в склада допълнително количество.

На други места се продава и готово варено жито, като цената е от 1,70 лева за опаковка от 200 грама до 5 лева за кутия от 400 грама с добавени стафиди. Готово варено жито се продава и от някои траурни агенции, като цената на опаковка от 500 грама е 3,80 лева.

Дават градини с реколта под наем

Срещу 1500 лева се отдава под наем черешова градина в района на Пловдивско. Това гласи обява, качена в интернет. Срещу тази сума наемателят получава възможност да си обере плодовете и да ги вземе. Собственикът на стопанството е посочил, че вече са почти узрели и готови за бране. Така цената на килограм излиза около 1,25 лева. В друга обява пък предлагат градината си под наем срещу 1600 лева, като твърдят, че килото се връзва на 0,58 ст. на наемателя.

Около 2 лева е цената на килограм череши в обявите, които са качени от производители в цялата страна. Доставката обаче е за сметка на купувача, уточняват продавачите.

Пускат допълнителен транспорт за Задушница

В София ще бъдат осигурени допълнителни автобуси, които ще превозват жителите за Черешова Задушница, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Ще се разкрие временна трамвайна линия № 7-А с маршрут кв. „Манастирски ливади-запад“ – кв. „Орландовци“, съобщават от Центъра за градска мобилност. Линия № 83-А пък ще е с маршрут: от Зоопарка по бул. “Ломско шосе” и по ул. “Хан Кубрат” по маршрута двупосочно. Ще се разкрие временна автобусна линия № 108-А с маршрут, която ще превозва пътниците от „Люлин 5“ до гробището в „Надежда“. Допълнителен превоз ще има с номера 18-А, 79-А, 86-А, както и автобусна линия № 90-А с маршрут: автостанция „Изток“, бул. “Ботевградско шосе”, ул. “Александър Екзарх”, ул. „Тодорини кукли“, метростанция „Хаджи Димитър“, бул. „Владимир Вазов“, ул. “Васил Кънчев” до АП Малашевци.