0

С лужители в жп депо в София бутат на ръка 80-тонни локомотиви. Това става ясно от видео, публикувано в една от най-популярните Фейсбук групи, посветени на проблемите на жп транспорта у нас.

На видеото се вижда как неподвижен локомотив „Сименс Смартрон“ от последните модерни придобивки на БДЖ бива приближен от служител на депо „Подуене“ в София. След това служителят след сериозен напън успява да раздвижи машината и бавно да я избута поне 20 метра. През времето на заснемането той е мотивиран допълнително от окуражаващи възклици на колеги извън кадър. Клипът се радва на голяма популярност в мрежата и се възприема като шега от повечето потребители, видя „Телеграф“. 

Работа

Оказва се обаче, че ръчното бутане на локомотиви далеч не е само видеоатракция за събиране на лайкове в мрежата, а рутинна част от работния процес в родните жп депа, въпреки очевидните рискове за здравето при подобно физическо усилие. Според БДЖ в депото има локотрактор, предназначен за осъществяване на подобни маневри, когато локомотивът не е в движение.

От превозвача обясниха, че случаят на видеото е изключение и става дума за придвижване в рамките на 20-25 м „Подобно осъществяване на ръчна маневра не изисква особени физически усилия, тъй като подвижният състав на свободен ход се задвижва лесно“, казаха от БДЖ за „Телеграф“. Оттам дори посочиха конкретни текстове във вътрешните правила на компанията, които регламентират т.нар. “извършване на ръчна маневра”.

Модернизация

Бутането на локомотиви на ръка обаче със сигурност скоро се очаква да замине в историята. Това ще се случи, след като за жп транспорта у нас бъдат доставени 18 броя електрически батерийни маневрени локомотива, които ще се ползват именно в жп депата. Осем от тях се предвижда да отидат в София, по три в Пловдив и Горна Оряховица и по два във Bapнa и Meздpa. Покупката се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, по който ще се купят и нови влакове за БДЖ за 1 млрд. лв.