0

Х отелиерите, които са настанили бежанци, ще започнат да приемат туристи най-рано от началото на юни, заявиха представители на бранша пред „Телеграф“. Украински майки с деца има в Слънчев бряг, Златни пясъци и много други курорти по морето. Ако предишни години сезонът започваше в началото на май или около Великден, сега най-рано ще стартира през юни, обясниха хотелиери. Причината е, че има настанени бежанци и за да могат да приемат туристи, ще им трябва време да подготвят базата си за гостите.

Отстъпки

Така и в сайтовете за продажби на пакети за ваканции вече се появиха оферти с намаление от 40% за ранно море в началото на юни. Един от големите хотели, който се намира на брега на морето в комплекс Елените, в момента се предлага 40% отстъпка от редовната цена, или срещу 53 лева на нощ на човек на база олинклузив и безплатно ползване на аквапарк. Има и други оферти за Слънчев бряг, където намалението на цената е същото.

Регистрация

Междувременно мобилни екипи на районното полицейско управление в Несебър започнаха регистрация за временна закрила на украински граждани в хотели в Слънчев бряг и Свети Влас. Общо са 5 мобилните екипа на място в две от големите почивни бази, а междувременно други 5 полицейски екипа извършват регистрации в самото районно управление. В Слънчев бряг в бившия хотел на веригата „Иберостар“ са настанени близо 1670 украински граждани, предимно майки с деца. На рецепцията в хотела са разкрити 3 пункта за регистрацията им. Близо 20 души чакат на опашка пред тях.

Над 130 са хотелите, подслонили бягащи от войната в Украйна, които до момента са подали заявления за подпомагане от държавата. Това съобщи в Пловдив председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. Той подчерта, че средствата ще бъдат преведени по сметките на местата за настаняване, които са се отзовали и са приютили украинци до 15 април. На този етап не се предвижда увеличение на парите за нощувка на човек, които са 40 лева на ден. Спрямо подадените до момента заявления и фактури от страна на хотелиерите ще бъдат изплатени общо над 6 милиона лева до средата на месеца, уточни Илин Димитров.