0

Ц ената на олиото няма да стане повече от 8 лева на литър. Това заяви пред NOVA NEWS директорът на Софийската стокова борса Васил Симов.

По думите му зърнените култури и слънчогледът бележат ръст поради факта, че Русия и Украйна са най-големите износители. Заради това цената на слънчогледа се е повишила с 30%.

„Вече почти сме ударили тавана на цената на олиото. В Гърция и Румъния цената не е повече от 8 лева на литър, цената у нас няма да скочи повече от това защото има внос, а сме и производител на олио", коментира Симов.

Той посочи, че на най-големия пазар на олио – този в Ротердам има 40 на 100 ръст на цените. Преди войната един тон се е продавал за 750 долара.

"Когато стоката я има по магазините, няма спекула, а повишаване на цената вследствие на засиленото търсене. Поскъпването заради войната в Украйна се усети най-вече в петрола - 20-30% за месец", поясни експертът.

Според него по-разумното пазаруване може да спре шоковото поскъпване на олиото. "Нормално е брашното да поскъпне с 20% и оттам да поскъпнат хляба и тестените изделия. Ние сме износител на пшеница, а не можем да ги изнесем. А идва и нова реколта, която ще бъде добра - 7 тона", разкри Симов. И допълни, че ако Русия и Украйна продължат да изнасят зърнени култури с намалени темпове, ще се запазят високи цените на произведените от тях продукти.