0

С метките за парно и топла вода за месец февруари 2022 г. ще бъдат с над 15% по-ниски, отколкото януарските, заради по-топлото време и по-малкото дни в месеца. Сравнена с февруари миналата година обаче, фактурата би трябвало да е с около 6 процента по-висока, но поскъпването на топлинната енергия в София с 20% от 1 юли 2021 г. ще увеличи стойността за този февруари с 10-ина процента в сравнение с февруари 2021 г.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология средномесечната температура в София за февруари 2022 г. е +3,1 градуса, а през януари тя е била +0,3 градуса. Това означава, че февруари е бил с 2,8 градуса по-топъл от първия месец на годината, а по-топлото време ще изисква с около 15% по-малко енергия за отопление.

Всеки градус увеличение на средномесечната температура изисква с 6 до 10% по-малко енергия за отопление според проф. Никола Калоянов. Като се прибави и по-късния месец – 28 дни за отопление през февруари при 31 дни за януари, февруарската сметка, която ще получат клиентите на „Топлофикация София“, ще бъде още по-ниска.

Средномесечната температура през февруари 2021 г. обаче е била +4,2 градуса, тоест февруари тази година е бил по-студен с 1,1 градуса, отколкото миналата година. Това означава, че според физическите закони би трябвало да използваме с 6-8 процента повече енергия за отопление през февруари 2022 г.

Цената на топлинната енергия обаче този февруари е с 20% по-висока. Резултатно февруарските сметки, които „Топлофикация София“ ще качи в сайта и в касите до 15 март, ще бъдат с десетина процента по-високи в сравнение с миналата година, но с до 15% по-ниски, отколкото януарските.

Домакинство, което е платило за отопление и топла вода за двустайно жилище за януари 136 лева, ще получи около 112 лева за февруари, изчисли „Телеграф“. Семейство, чиято сметка за отопление и топла вода за първия месец на тази година е била 500 лева, сега ще получи 75 лева по-ниска сметка. „Топлофикация София“ ще качи февруарските фактури на своя сайт и в касите до 15 март.