0

Е вропейската комисия (EK) одобри възобновяването на държавната помощ за туроператори, които работят с авиопревозвачи с валиден оперативен лиценз при изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм.

Мярката представлява безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на оперативен капитал за туроператорите, които осъществяват организирани туристически пътувания с въздушен транспорт до Република България. Субсидията е в размер на 35 евро за всяка седалка, заета от лице, използващо туристическа услуга у нас, но единствено за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Държавната помощ е предвидена за полети реализирани от 01.06.2021 г. до 14.05.2022 г., а заявленията за кандидатстване ще се приемат от 30.03.2022 до 31.05.2022 г. Подаването им ще се извършва по електронен път чрез попълване на уеб формуляр за кандидатстване чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). Насоките за кандидатстване за тази схема ще бъдат публикувани на български и английски език в системата.