0

П ървите ентусиасти, решили да си закупят златната монета с Паисий Хилендарски, която БНБ пуска в понеделник на цена 3755 лева, се наредиха пред входа на Централната банка още от обяд в неделя,готвейки се да нощуват на стълбите, за да си запазят ред, видя репортер на „Телеграф“.

Под колоните на банката се бяха събрали 12 души. Някои са си разпънали сгъваема маса и столчета, други са си донесли пластмасови градински столове. Трети пък са седнали директно на земята. Хората са от провинцията и казват, че ще нощуват на стълбите. Отричат да има списък на чакащи. Нямат палатки, нито коли, защото SMS-ите за паркирането щели да им излязат твърде скъпо.

Както „Телеграф“ писа, БНБ пуска в обращение златната двулевка с Паисий сутринта на 27 юни. Цената на монетата, която е копие на обикновената двулевка, но с надпис на гурта, ще бъде 3755 лева. Парата ще се продава в БНБ на две каси на пл. „Княз Александър I“ и на четири каси в Касов център на ул. „Михаил Тенев“ 10. Тя ще може да се закупи и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, Тексим Банк и Централна кооперативна банка. През първите три дни всеки клиент физическо или юридическо лице ще може да закупи от БНБ само по 1 монета, след което вече няма да има ограничения.

Заформилите се вече опашки пред Централната банка обаче говорят, че монетата ще се изчерпи още в рамките на деня на пускането й в продажба.