0

Б ум на онлайн аптеки има у нас. Справка на „Телеграф“ в регистъра на Изпълнителната агенция по лекарствата показва, че само в рамките на изминалата година са регистрирани нови 25 интернет страници за продажба на медикаменти без рецепта. За сравнение първата такава е регистрирана преди десет години и за целия този период има общо 96 сайта. Пет от тях са пуснати от началото на тази година. Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина онлайн аптеките могат да търгуват само с лекарства, за които не е необходимо лекарско предписание. 

Лого

Всички легални интернет страници се вписват в регистъра на ИАЛ и трябва да притежават разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. На сайтовете им пък задължително трябва да присъства общото лого на ЕС за лицата, които осъществяват търговия на дребно с лекарствени продукти по интернет. Нашата проверка обаче показа, че далеч не всички регистрирани онлайн аптеки са спазили това изискване, което ги отличава като легитимни търговци. 

Асортимент

Лекарствата обаче не са основната печалба на онлайн аптеките. Според разделите им за най-търсени и купувани продукти те завъртат далеч по-голям оборот от продажбата на хранителни добавки, хапчета за отслабване и презервативи. Освен това предлагат козметика, чайове, билки, био и други продукти. Някои аптеки пък предлагат само хомеопатия, докато други са включили в асортимента си и продукти за здравословно хранене, като екстра върджин зехтин с босилек, масло от лен или авокадо и др. Трети пък предлагат дори прах за пране, таблетки за съдомиялна, почистващи препарати и др.

Условия

Условията на онлайн аптеките са различни. Някои предлагат доставка в рамките на деня, други се ангажират да изпратят продуктите до 2 работни дни след поръчката. Куриер носи до вратата закупените медикаменти, като за поръчки на по-висока стойност услугата е безплатна. Предлага се и експресно снабдяване. Едни сайтовете имат обявено работното време, както и часови интервал за приемане на поръчки. Други обаче са денонощни. Вариантите за плащане в повечето от тях са два - по банков път или с наложен платеж при доставката. Някои от интернет аптеките предлагат и онлайн консултация с фармацевт преди поръчката.