Е пидемията от коронавирус ще намали производството на автомобили Острова с над 15% тази година. Този спад може да бъде и още по-голям, ако заводите останат затворени с месеци. За това предупреждава браншова организация, която призовава правителството за ще действия, предаде „Ройтерс“.

Епидемията от коронавирус ще намали производството на автомобили Острова с над 15% тази година. Този спад може да бъде и още по-голям, ако заводите останат затворени с месеци. За това предупреждава браншова организация, която призовава правителството за ще действия, предаде „Ройтерс“.

Секторът, който е най-големият износител на стоки от Великобритания, дава работа на над 800 000 души, като Jaguar Land Rover и Nissan произвеждат повече от половината коли в страната в заводи в Централна и Северна Англия. Пандемията затвори фабриките и засега е неясно кога ще могат да заработят отново.

Предишни прогнози сочеха свиване до 1,27 млн. единици тази година, но сега ще спадне до 1,06 милиона, допускайки, че Великобритания си осигури сделка за нулеви мита с ЕС, която да влезе в сила от 1 януари 2021 г. посочва Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили (БАПТА - SMMT). За първите два месеца на 2020-та спадът в производството на коли бе само 1,5 на сто на годишна основа.

"Последиците биха могли да са доста по-сериозни, ако кризата, следователно и спирането на работата, продължат с месеци, а не със седмици", алармира сдружението.

"Ако трябва да запазим този сектор жив и в позиция да помогне на Великобритания да се изправи отново на крака, спешно се нуждаем от отпускане на финансиране, допълнителни мерки за облекчаване на натиска върху паричния поток и яснота как ще работят мерките в подкрепа на заетостта", подчертава главният изпълнителен директор на БАПТА Майк Хос.