0

В първия ден на борсовата търговия за 2022 г. акциите на „Епъл“ за кратко достигнаха рекордната стойност от $182,88, предаде Скай нюз. Поради това пазарната капитализация на технологичната компания от Силиконовата долина надскочи три трилиона долара. По-късно акциите на „Епъл“ леко поевтиняха, но въпреки това завършиха при затварянето на борсите при $182,01, което е с 2,5% повече от началото на деня.

Според Ройтерс този успех се дължи на увереността на инвеститорите, че производителят на iPhone ще продължи с успешните си продажби на фона на проучването на възможностите за навлизането на нови пазари като автономните автомобили и метавселената. Освен това анализаторите прогнозират, че търсенето на айфоните през новата година ще продължи да е голямо, като се вземе предвид, че „Епъл“ заема лидерска позиция на пазара за смартфони в Китай и че все по-голям брой потребители се абонират за услугите на компанията.

Производителят на iPhone премина тавана от $2 трлн. през 2020 г., в разгара на пандемията от COVID-19, която подхрани търсенето на потребителска електроника и цифрови услуги. Преди това „Епъл“ надскочи бариерата от $1 трлн. през 2018 г.

Поскъпването на акциите на Епъл доведе до рекордната й пазарна капитализация.

 Поскъпването на акциите на Епъл доведе до рекордната й пазарна капитализация.
СИ ЕН БИ СИ

Топ 10

От друга страна състоянието на шефа на американските компании „Тесла“ и „Спейс Екс“ Илон Мъск за втори път превиши тавана от $300 млрд., допълни „Форбс“. Според данни на обновявания в реално време списък на милиардерите, имането на най-богатия човек в света е нараснало с $32,6 млрд. само за едно денонощие и е достигнало $304,2 млрд. По този начин той продължава да води в рейтинга на световните милиардери. През ноември м. г., когато цените на акциите на „Тесла“ постигнаха рекордна стойност, Мъск стана първият човек в историята, чието състояние надмина 300 млрд. долара.

Десетте най-големи световни богатства са нараснали с 402 милиарда долара за една година, предаде агенция Блумбърг. За първи път в историята всяко от тях надвишава 100 милиарда долара. През 2019 г. единствено Мъск е притежавал над $100 млрд. Класацията сочи, че неговото богатство за две години се е увеличило с впечатляващите 1631 процента. На втора позиция е ръководителят на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос, "детрониран" от първото място през 2021 г., с притежание от $195 млрд., или само с 5 милиарда повече за една година. Трети е единственият неамериканец в този Топ 10 - французинът Бернар Арно, с богатство от $176 милиарда долара (+61 млрд. за една година).