Ц ените на най-масовите горива и международните полети тръгнаха нагоре през май, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Оказва се, че дизелът е поскъпнал с над 5%, бензин А95 – с 4,7%, бензин А98 – с 3,7%, газ пропан-бутан – с 1,7%, а самолетните билети с 5,2 на сто.

Цените на най-масовите горива и международните полети тръгнаха нагоре през май, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Оказва се, че дизелът е поскъпнал с над 5%, бензин А95 – с 4,7%, бензин А98 – с 3,7%, газ пропан-бутан – с 1,7%, а самолетните билети с 5,2 на сто.

Според статистиката индексът на потребителските цени за май 2018 г. спрямо април 2018 г. е 100,3%, т.е. месечната инфлация е 0,3%. Инфлацията от началото на годината е 1%, а годишната инфлация за май 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. е 2,6%, което е най-високото ниво от декември 2017 г. насам. 

Така след като през март потребителските цени записаха увеличение от 2,2%, а през април годишната инфлация забави хода си до ниво от 2%, през май отново цените тръгват нагоре. Средногодишната инфлация за периода юни 2017 - май 2018 г. спрямо месеците юни 2016 - май 2017 г. пък е 2,1%, съобщават от НСИ.

През миналия месец освен горивата и билетите поскъпване, макар и минимално, е отчетено и при цигарите, облеклото, обувките, мебелите, както и при продуктите и препаратите за почистване. С 4,8 на сто е нараснала и цената на автомобилните застраховки.

По-ниски цени пък са отчетени при бялата техника, като телевизори и хладилници. Интересен е фактът е, че въпреки летния сезон спад има и в цените на велосипедите и пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната. Така понижението в цените на тези услуги е с 3 на сто, а при хотелите във ваканционни центрове и курорти - с 2,7%.

През май 2018 г. цените на лекарските и стоматологичните услуги, както и цените на лекарствените продукти остават на равнището от предходния месец.

Относно храните поскъпване има при ориза, хляба, брашното, колбасите и млечните продукти. Най-голямо обаче е увеличението при зелето и картофите - съответно с 26% и 21%. По-надълбоко сме бъркали в джобовете си и за цитрусови плодове, газирани напитки и вина.

Разбира се, не при всички хранителни продукти е отчетено покачване. Домати, краставици и пипер са стрували по-малко през миналия месец, както и шоколадовите изделия и кафето.