0

В понеделник или най-късно във вторник следващата седмица Министерството на туризма ще стартира плащанията към хотелиерите, настанили хора, търсещи закрила от войната в Украйна, за периода от 24 февруари до 31 март. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на изложение за къмпинг туризъм.

„В момента се извършват последни проверки на подадената от хотелите информация. Над 800 са хотелите, заявили желание да настанят украинци, като в момента малко под 500 са обектите, които вече са приели тези граждани“, уточни той, като допълни, че се подготвя искане средствата по мярката да се възстановят от европейския бюджет.

В рамките на посещението си ресорният министър изрази надежда, че в рамките на тази година бъдат създадени ясни правила за къмпинг туризъм със съдействието и съгласието на бизнеса и любителите на подобен тип пътувания.

“Проектът на стратегическа рамка, която да очертае дейността на къмпинг туризма, ще бъде готов до края на май. Работи се и по нормативна уредба за уреждане на взаимоотношенията и правилата за практикуването му“, поясни Проданов.

Според статистиката на Министерството на туризма в страната съществуват едва 12 сертифицирани къмпинги, които отговарят на европейските изисквания, докато във Франция надхвърлят 8000.

„Развитието на този вид туризъм е предпоставка за икономическото съживяване на по-слабо развитите райони на България, в които освен туризъм, няма потенциал за друга дейност“, категоричен бе той.