0

И звиха се огромни опашки от руснаци пред банкоматите в цялата страна, за да изтеглят чуждестранна валута, тъй като новите санкции за наказание на Кремъл за нахлуването му в Украйна предизвикаха страх, че рублата може да рухне, пише Bloomberg.

Това може да събори банковата и финансовата им система. 

Втурването за чуждестранна валута дойде, въпреки че някои кредитори продаваха долари на тройни цени-100 рубли за долар, което според много икономисти ще предизвика повишаване на лихвения процент от банката на Русия. 

Шокът дойде, тъй като руснаците научиха, че Европа затваря въздушното си пространство за тях и популярните платежни системи като ApplePay ще спрат да работят. 

„Стоях на опашки от час, но чуждестранната валута я няма навсякъде, само рубли“, каза Владимир, 28-годишен програмист, който отказа да посочи фамилното си име, докато чакаше на дълга опашка пред банкомат в московски търговски център. 
„Започнах късно, защото не мислех, че това е възможно. Шокиран съм“, добави той. 

САЩ и Европейският съюз този уикенд се договориха да изключат някои руски банки от системата за финансови съобщения SWIFT и да замразят резервите на централната банка, тъй като реагираха с ужас на атаката на Владимир Путин срещу Украйна. 

По-голямата част от Европа затвори въздушното си пространство за руски превозвачи, което може да затрудни физическото транспортиране на пари в страната. 

Путин е изправен пред най-суровите санкции, наложени срещу голяма икономика от поне едно поколение и част от болката може да се види, когато пазарите отворят в понеделник. 

Още в петък някои служители на администрацията на Байдън казаха, че не обмислят сериозно да действат срещу SWIFT, но инерцията, създадена, за да действа, тъй като станаха ясни подробности за мащаба на инвазията.