0

К омисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи близо 1,7 млн. лева глоба на „Милки Груп Био” ЕАД за нелоялна конкуренция. Това става ясно от решение на антимонополния регулатор. Сигналът срещу дистрибутора „Милки Груп Био“ на Deutsche Markenbutter е подаден от „Ростар БГ” ООД, която също е разпространител на популярното немско масло на територията на страната. При проверката комисията установи, че от страна на "Милки Груп Био" са извършени действия в противоречие с добросъвестната търговска практика, в резултат на които се уврежда и създава възможност за увреждане на конкурентите във връзка с опаковане и разпространяване на краве масло Deutsche Markenbutter, Mildgesauerte Butter от 250 грама. Дружеството е дистрибутор на краве масло Deutsche Markenbutter на немски производител, като обичайно закупува продукта, пакетиран в процесната опаковка с обозначението Deutsche Markenbutter, Mildgesauerte Butter", пишат от КЗК.

В хода на проучването се установило, че през 2021 г. дружеството закупува краве масло на блок, като самостоятелно го опакова в опаковки, които имат обичайния изглед и обозначаване на продукта като Deutsche Markenbutter, Mildgesauerte Butter от 250 г (Дойче Маркенбутер, леко подкиселено), но в действителност опакованото масло е различно от вида Mildgesauerte Butter (Дойче Маркенбутер, леко подкиселено).

"По отношение на краве масло Deutsche Markenbutter, леко подкиселено, са въведени специални изисквания и ограничения с цел постигане и гарантиране запазването на определени свойства и качествените характеристики на този продукт, поясняват от КЗК. От антимонополната комисия допълват, че поради това всяка промяна по отношение на определени изисквания не би следвало да е самоволна, особено от дистрибутор, независимо че е местен производител за България. Същевременно цената, на която дружеството е закупило вложеното масло, е по-ниска в сравнение с цената на продукта, когато се доставя в опаковки от 250 г. "Милки Груп Био" ЕАД самостоятелно изработва и опаковките, в които разпространява продукта и на които е обозначен като дистрибутор, става още ясно от решението.



Комисията приема, че описаното поведение на "Милки Груп Био" ЕАД пряко уврежда, респективно създава възможности за увреждане на интересите на подателя на искането "Ростар БГ" ООД и други конкуренти. Опаковайки самостоятелно с означение краве масло Deutsche Markenbutter, леко подкиселено, в собственото си предприятие, различен продукт, който е по-евтин и в опаковка, за която не заплаща на производителя, "Милки Груп Био" ЕАД придобива нелоялно конкурентно предимство пред прекия си конкурент "Ростар БГ" ООД, както и пред останалите конкуренти.