0

Л етният туристически сезон тази година ще бъде открит символично на 11 юни в курортния комплекс Златни пясъци от министъра на туризма Христо Проданов. Въпреки това всеки курорт сам решава кога да открие активния си сезон.

Към настоящия момент по много от морските плажове тече усилена подготовка и поставяне на чадъри и шезлонги от концесионерите.

Миналото лято заради пандемията Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници.

Сега обаче тази мярка отпада и концесионерите вече обявиха цените на сянката по техните плажове.

На варненските плажове цените на чадърите и шезлонгите остават без промяна и това лято, съобщи представителят на концесионера Андрей Василев.

Ще се плащат 5 лева за чадър и 5 лева за шезлонг. С лев по-скъпо се предлагат плажните принадлежности на централния плаж в Каварна, а в Балчик чадърът и шезлонгът са по 8 лв.

С левче по-евтини са в Албена, където предишните 2 г. сянката беше символичният 1 лв. и през уикендите КПП-тата на курорта бяха буквално затапени от автомобили.

Така през лятото почиващите, които не са настанени в комплекса с пакет, който включва предплатената сянка, ще трябва да броят по 21 лв. на ден за комплект за двама - по 7 лева за чадър и още 14 за 2 шезлонга.

В курортите край Варна плажовете официално отвориха на 1 юни с осигурена медицинска помощ и спасители.

На Св. св. Константин и Елена концесионерът връща старите цени от по 10 лв. за чадър и шезлонг, които миналото лято бяха наполовина.

На Златни пясъци цените са по 12 лв., а за шалтета по желание се доплащат още 3 лв. По-скъпа сянка от тази на Златните предлага това лято южният плаж на Бяла. Там чадър и шезлонг са по 15 лв., а на централния - по 10 лв. Другите ивици в най-южната варненска община засега са неохраняеми.

Според министъра на туризма Христо Проданов 16 по-малко ще бъдат неохраняемите морски плажове тази година, като за още 4 плажа предстои да приключат процедурите за тяхното стопанисване.

Проданов обяви новината на среща във Варна с областните управители, кметове на общини и населени места, на която бяха очертани мерки за безпроблемно протичане на летния сезон по Черноморието.

Почистиха морето край Св. Анастасия

На остров Света Анастасия край Бургас символично откриха летния туристически сезон вчера. Предвидено бе почистване на морето, откриване на нова зона и музика на плажа.

До момента туристическият обект, който работи от средата на месец април, е посетен от над 2500 души. И през това лято на острова ще се разчита на посещенията на български туристи.