0

Н ов удар получи испанският гранд Реал Мадрид. Само часове след позорната загуба с 0:4 от Барселона в Ел Класико, стана ясно, че „кралете“ вече не са клубът с най-големи приходи в света на футбола. Това вече е Манчестър Сити, показва класацията на „Делойт“. „Гражданите“ се изкачват на върха с 644.9 млн. евро приходи за миналия сезон. На второто място се нарежда Реал Мадрид с 640.7 милиона, трети е Байерн (611.4 млн. евро). Миналогодишният първенец Барселона пада до четвъртото място с 582.1 млн. евро. 
Сред 20-те клуба в Deloitte Football Money League влизат четири нови отбора, като и четирите са от Висшата лига. На последното място е Астън Вила (207.3 млн. евро). Отборът, воден от Стивън Джерард, се завръща в списъка на най-богатите след десет години.

Манчестър Сити беше шести в класацията преди 12 месеца. „Гражданите“ са едва четвъртият клуб, който оглавява списъка на най-богатите. Другите са Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед.

В 25-ото издание на класацията се разглежда първият сезон (2020-2021) на въздействие на пандемията върху футболната индустрия. Това е сезонът, в който Барселона се беше устремил към историческо преминаване на границата от 1 млрд. евро приходи. Но вместо това клубът изпадна във финансова криза.
Общо 20-те клуба в класацията са генерирали 8.2 млрд. евро, което е ръст от по-малко от 1% спрямо предишната година. Но е с над 1 млрд. евро по-малко спрямо 2018-2019.
Заради пандемията клубовете са пропуснали над 2 млрд. евро приходи за последните два сезона. Най-голям логично е  спадът от продажбата на билети, което се дължи на затварянето на стадионите за зрители. В това перо 20-те клуба отчитат едва 111 млн. евро – най-ниският резултат, откакто се прави класацията.
Позитивното е, че с 1.4 млрд. евро се увеличават приходите от телевизионни права. А това е логично, защото хората си стояха вкъщи, за да не разпространяват коронавируса и гледаха мачове по телевизията.