0

Д ържавните субсидии за издръжка на училищата и детските градини да бъдат увеличени настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Според председателя на организацията Диян Стаматов, ако парите за ток, гориво и издръжка не бъдат увеличени, има опасност от затваряне на училища и детски градини.

Инфлацията и скъпият ток можело да доведат до това. Оказва се, че парите за издръжка на школата и забавачките ще свършат още в началото на следващата учебна година. Така след септември в бюджетите на образователните институции ще има средства само за заплати, но не и за сметки, сигнализира пред „Телеграф“ Стаматов.

Издръжка

По думите му реалното увеличение на сметките вече е 30-40% спрямо миналата година. В общини като Габрово, Добрич и Ямбол пък цените на фактурите за горивото дори са в пъти нагоре. „Това е опасно. Организациите ще издържат финансово до края на лятото, но с началото на учебната година подобен бум би довел до непредсказуеми последици. Затова сега е времето за подготовка и алармиране на държавата за проблема“, каза Стаматов. Той разясни, че увеличението на средствата за издръжка с 10% в бюджета за 2022 г. реално не е повече от 1% от бюджета на образователните институции. „Ако за миналата година 90% от средствата са били за заплати, а 10% за издръжка, то с увеличението от 10% от април вече имаме 89% за заплати и 11% за издръжка“, даде за пример Стаматов и допълни „Трябва да стартира дебат за увеличаване на издръжката на образователните институции, за да не се стигне до затваряне на детски градини и училища“, заяви председателят на СРСНПБ.

Увеличение

По думите на Стаматов цялостната актуализация на бюджета на институциите трябва да бъде направена през май и да бъде в няколко посоки. Увеличението на средствата за издръжка - за ток, гориво и консумативи, трябва да бъде поне 40%. От съюза предлагат субсидията за всяка институция да зависи не само от учениците и класовете, а и от броя на сградите, използвани от училищата или детските градини. Ръст трябва да има и в разходните стандарти за забавачките заради увеличението в цената на хранителните продукти. Директорите предлагат той да бъде 30% на сегашните 650 лв. Повече средства са необходими и за общежитията в зависимост от броя на учениците в тях. Допълнително финансиране трябва и за средищните школа, за да покрият увеличението в средства за автобуси заради завишените цени на горивото.