0

П олските туристи могат да влизат и пребивават от днес на територията на Република Турция без задграничен паспорт само с показване на лична карта. Указ за облекченията за поляците турският президент Реджеп Ердоган е подписал в понеделник, 18 април, днес документът вече е публикуван в "Ресми Газете" (Официален вестник) и влиза в сила веднага на 19 април. 

До 22 март 2020 година за влизане в Турция полските граждани трябваше да плащат и скъпа виза, но покрай коронавируса турската страна свали визите. Сега разрешава на поляците престой до 90 дни на всеки 180 само с лична карта. С лична карта могат да пътуват и децата. 

В момента на турския туристически пазар върви люта битка за всеки един турист между представителите на най-предпочитаните от гражданите на Полша туристически дестинации - Турция, Гърция, България и Египет. Туристическият пазар реагира динамично на всяка една новина за облекчения при пътуванията. Така беше преди дни, когато България отмени COVID-19 ограниченията за пристигащите у нас от Полша. Пазарът реагира с рязък скок на резервациите само за няколко дни.

По-същия начин по-рано скочи интересът към почивките в България и в момента, в който задължителните PCR тестове бяха заменени с антигенни. Сега Турция наддава за поляците, които идват у нас, като им предлага вход без паспорт - паспортните формалности спираха голяма част от туристите от почивка в южната ни съседка. Полските туристи бяха сред тези, които през миналия сезон спасиха в голяма степен туристическата индустрия у нас.