0

Д ържавната консолидационна компания сезира прокуратурата за констатирани нарушения в „Кинтекс”. Това стана ясно от пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията.

„Печалбата за първото тримесечие на тази година е около 17 пъти по-малка от тази за първото тримесечие на миналата година. Г-н Александър Михайлов твърди, че е сключил изгоден договор за „Кинтекс” на стойност 42 млн. евро - такъв не е намерен в дружеството”, подчерта изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова.

Тя уточни още, че са сключвани договори за дейност, която дублира тази на служители на дружеството. „Има сключвани договори, които преповтарят определена дейност - препокриване дейността на един граждански договор с друг такъв действащ”, посочи Нитова.

Директорът на ДКК обяви, че са платени над половин милион щатски долара за дейност, която е осъществена преди сключването на агентски договор. Случая тя определи като фрапантен.

„За един ден, на 20 февруари тази година, е сключен договорът, същия ден е сключено споразумение към договора, представена е проформа фактура и в едноседмичен срок сумата е платена. За услуга и дейност, извършена преди сключването на този договор”, уточни тя.

От проверката е установено, че за шест месеца назад всички сключвани договори не са докладвани в Съвета на директорите. „Г-н Михайлов е управлявал дружеството еднолично. Не е спазвал правилата нито на Устава на „Кинтекс” ЕАД, нито на договора за управление, нито на правилата за работа на Съвета на директорите. Не е уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори”, заяви Нитова, цитирана от NOVA.

Тя даде информация и за още един случай от дейността на бившето ръководство: „През този период има отказ в Египет от представителството на ВМЗ от „Кинтекс” и прехвърлено на частна фирма, където г-н Михайлов е бил на ръководна длъжност”, коментира Нитова.