М ебелното производство у нас се е свило с 30% за последните два месеца, показват данни на бранша, цитирани от Нова телевизия. Според изпълнителния директор на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост Даниела Петрова поръчките са намалели драстично и голяма част от предприятията за затворили производството си.

Мебелното производство у нас се е свило с 30% за последните два месеца, показват данни на бранша, цитирани от Нова телевизия. Според изпълнителния директор на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост Даниела Петрова поръчките са намалели драстично и голяма част от предприятията за затворили производството си.

70% от продукцията всъщност бива експортирана към Западна Европа. В условията на коронавируса мебелопроизводителите също са засегнати, като близо 80% от тях са предприели действия по частично или цялостно освобождаване на персонал. „Браншовете „Мебелно производство” и "Дървообработване” дават препитания на над 45 000 души. Цифрата е сериозна и със сигурност се е понижила”, коментира Петрова.

Петрова изтъкна, че за последните 5 години секторът се модернизира, много фирми са закупили машини с кредити. В момента обаче голяма част от тях изпитват затруднения с изплащането на заемите.

Не повече от 15% от браншовите предприятия се възползват от мярката 60/40, смята производителят на мебели Марин Геров. „Браншът не припознава като адекватна тази мярка в тази ситуация – работим с малка печалба, резервите, които бихме могли да генерираме са в изключително ниски размери, нерентабилно е да се плащат 40% за неосъществен труд”, каза още той.

От бранша настояват мярката 60/40 да бъде променена на „60 на 20, на 20”, като държавата ще отговаря за 60%, работодателят за 20% и служителят също за 20%.