0

О бсъдихме доста важно точки за българския бизнес. Имаме милиард и 200 млн. допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към НС с предложение как те да бъдат изразходени. Нашето предложение е за 750 млн. допълнителни ковид добавки към пенсиите, както 450 млн. за допълнителна енергийна помощ за бизнеса. Това каза по време на брифинг премиерът Кирил Петков след редовно заседание на кабинета.

Цените на тока стигнаха рекордни нива, ще имаме подкрепа на близо 1 млрд. и половина лв. в следващите месеци за овладяване на кризата за цените на тока, ще бъдат 1 млрд. 300 млн. за тока и около 200 млн. за газта. Влизаме с много силна подкрепа в тази посока, най-малките бизнеси трябва да бъдат подпомогнати по най-добрия начин, допълни Петков. 

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев разкри, че се чака одобрение от ЕК за 60-те милиона подкрепа за авиацията. Тези средства са предвидени като изрична линия в следващия бюджет, така че парите да не бъдат загубени.



"Имаме значително преизпълнение на приходната част от бюджета - дори повече от приходната част от актуализацията. Тези допълнителни постъпления са  над милиард и 200 млн. и ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани. Очакваме тяхното решение. Ако те не бъдат изразходвани, автоматично ще бъде намален дефицитът на касова основа", уточни Василев.

Предвидени са 60 лева добавка на пенсионер на месец в следващите 6 месеца.

За част от мерките в помощ на бизнеса има нотификация от ЕК. Проблемът с цените на енергоносителите не е само български. Към момента имаме едни от най-ниските, но това е общоевропейски проблем, за това се бърза за по-бързи решения. Нотификацията се очаква облекченията за декемврийските сметки да бъдат включени към 5-6 януари.

"Заделяме общо 2 млрд., безпрецедентен ресурс, за компенсация на бизнеса, той трябва да се изразходва максимално бързо, за да бъде подпомогнат бизнеса", посочи той.

При необходимост ще бъдат разплатени допълнителни средства. Не е нужно да действаме импулсивно. Целта е да има предвидимост и устойчивост както за бизнеса, така и за битовите потребители.