0

О т 25 септември Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „100 години Богословски факултет“, съобщиха от централната банката.

Цената на монетата при пускане в обращение е 1470 лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ №1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ №10.

Ограничения

Всеки клиент ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на златната пара от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно. Ако клиент в качеството си на физическо лице закупи жълтицата от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 25 септември новата златна пара ще бъде предоставена от БНБ на Първа инвестиционна банка, Тексим Банк и Централна кооперативна банка за продажба в техните офиси и клонове.

Описание

Номинална стойност на монетата е 100 лева, теглото й е 8,64 грама, диаметърът 24 мм. Златната пара ще има гладък гурт, а тиражът ще бъде 4000 броя. На лицето е изобразена  емблемата на БНБ с годината 1879 година върху лента, а в матиран сектор под нея са изписани номиналната стойност и годината на емисията. На гърба на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на СУ, а под нея е изписана годината 1923.

Последната златна монета, пусната от БНБ миналата година, бе с лика на Паисий Хилендарски. Нейният тираж също бе 4000 бройки, но въпреки високата цена от 3755 лева той бе бързо изчерпан. В момента в сайтовете за безплатни обяви монетата с Паисий върви на цена 4500-5000 лева, но има и оферти за 10 000 лева.