Г рамота за най-добра туршия, ракия, люта разядка грабнаха дами, които взеха участие със своите кулинарни творения на празника на зимнината „Драгомания“ в града. Жените получиха освен отличията и специално подготвени дъски с кръгла форма и дръжка с логото на празника. Пържен патладжан с късчета печени чушки омагьоса кулинарното жури. Ястието бе приготвено от Лозана Миронова и бе избрано при сляпа дегустация на състезание за най-добра зимнина. Рецептата е на повече от 70 г. Лозана Миронова разказа пред „Телеграф“, че синият домат се пържи, след това кисне в марината и се смесва с червените печени пиперки.
Пастата от люти чушки с чесън, магданоз и копър единодушно бе призната за най-добър специалитет от журито. Авторката на огненото ястие Богиня Драганова, разкри, че го приготвя от смлени люти чушки шипка, чесън, копър и магданоз, олио и оцет. Лютивината може да угаси само чаша ракия, пошегува се тя.
Грамоти
Всички участници в състезанието получиха грамоти. Сред тях имаше за компоти, сладка, ликьори, ракии, вина, както и месни деликатеси. Сред бурканите можеха да се открият забравени ястия, които в близкото минало бяха в топменюто на българите.
Като се започне от спържата, популярна и като пръжки, мине се през пържено крехко свинско с дафинов лист, запечатано със свинска мас, та се стигне до различни видове лютеници. Въпреки че нямаше отличие за сурова туршия, местните хора разказаха, че тя е топястието в Драгоман, което задължително се поднася на гости. Прави се с последните зеленчуци от градината.
Посетители се възползваха от възможността да опитат от лютеницата, която се предлага.
Бразда
На феста присъстват българи от двете страни на границата със Сърбия. Прави се в края на октомври от девет години, разказа Албена Дончева, председател на читалище „Драгоман 1925 г.“, което организира празника. На феста по традиция участва и мъжката група Димитровград, която пее стари български народни песни.
Светлана Трифоновска