0

Г рамота за най-добра туршия, ракия, люта разядка грабнаха дами, които взеха участие със своите кулинарни творения на празника на зимнината „Драгомания“ в града. Жените получиха освен отличията и специално подготвени дъски с кръгла форма и дръжка с логото на празника. Пържен патладжан с късчета печени чушки омагьоса кулинарното жури. Ястието бе приготвено от Лозана Миронова и бе избрано при сляпа дегустация на състезание за най-добра зимнина. Рецептата е на повече от 70 г. Лозана Миронова разказа пред „Телеграф“, че синият домат се пържи, след това кисне в марината и се смесва с червените печени пиперки.

Пастата от люти чушки с чесън, магданоз и копър единодушно бе призната за най-добър специалитет от журито. Авторката на огненото ястие Богиня Драганова, разкри, че го приготвя от смлени люти чушки шипка, чесън, копър и магданоз, олио и оцет. Лютивината може да угаси само чаша ракия, пошегува се тя.

Грамоти

Всички участници в състезанието получиха грамоти. Сред тях имаше за компоти, сладка, ликьори, ракии, вина, както и месни деликатеси. Сред бурканите можеха да се открият забравени ястия, които в близкото минало бяха в топменюто на българите.


Като се започне от спържата, популярна и като пръжки, мине се през пържено крехко свинско с дафинов лист, запечатано със свинска мас, та се стигне до различни видове лютеници. Въпреки че нямаше отличие за сурова туршия, местните хора разказаха, че тя е топястието в Драгоман, което задължително се поднася на гости. Прави се с последните зеленчуци от градината.

Посетители се възползваха от възможността да опитат от лютеницата, която се предлага.

 Посетители се възползваха от възможността да опитат от лютеницата, която се предлага.
Бойко Кичуков

Бразда

На феста присъстват българи от двете страни на границата със Сърбия. Прави се в края на октомври от девет години, разказа Албена Дончева, председател на читалище „Драгоман 1925 г.“, което организира празника. На феста по традиция участва и мъжката група Димитровград, която пее стари български народни песни.