0

Е кзотични животни скоро ще има и в хаджидимовското село Гайтаниново.

Напоследък е модерно да се правят зоокътове, с които да се привличат туристи в населените места. Този път намерението за това е на собствениците на строителната фирма „Ефект Билд Лозенец“ ЕООД, която преди време построи в селото къща за гости.

Инвестиционното намерение е свързано с отглеждането на четири жирафа. То вече е представено в съответните институции - РИОСВ, Басейнова дирекция и в община Хаджидимово.

Сеновал

Предвижда се животните да бъдат настанени до къщата за гости, като за тях ще се построи специална постройка с площ 260 квадратни метра, за да има достатъчно място. До нея ще има и сеновал с площ 100 кв.м. Сградата за обитаване на жирафите e съобразена с височината им, таванът ще е на 7 метра височина и ще се отоплява с термопомпа. Животните ще имат достатъчно място за разходка, защото къщата за гости е разположена върху площ от 20 дка, върху които има басейн, солариум и футболно игрище. „Вярваме, че тези африкански животни ще са атракция и за нас, и за гостите ни. Това е начинът да идват насам туристи. Защото ще могат да видят нещо екзотично, което не се вижда навсякъде в страната ни”, твърдят местни жители. Според експерти най-вероятно ще бъде нает специален гледач на животните, защото се изискват по-различни грижи за жирафите.

Лъв

Край общинския център Хаджидимово вече има изграден зоокът, който е на общината – в него могат да се видят сърни, елени, кози, пауни, лебеди, зайци, понита. Миналата година зоокътът отвори врати и край гърменското село Дъбница. Там сред красивата природа децата могат да се насладят на най-различни животни – сред най-атрактивните са двугърбите камили, кенгурата, жеравите, има елени лопатари, алпака (чифтокопитни животни), патагонска мара (южноамерикански гризач), лебеди, пауни, фазани, понита. В направения водоем пък плуват патици, лебеди и гъски.

Преди 15 години бизнесмен от Мелник отглеждаше лъв над града, но после властите конфискуваха животното.