0

4000 куфара на час ще може да обработва новата система за багаж на летище София. Това съобщиха от аерогарата за „Телеграф“ във връзка с поредното лято на закъснения и изгубени багажи по летищата в Европа.

Бавно

В момента на Терминал 2, който след края на 2024 г. ще стане единственият на летището, работи система, която обработва максимум по 500 куфара на час. Системата на Терминал 1 е с дори по-малък капацитет, но там и полетите към момента са много по-малко и се очаква да намаляват постепенно с оглед на закриването на терминала и използването му в бъдеще като ВИП зона. Именно заради закриването на Т1 в момента върви разширяване и увеличаване на пропусквателната способност на Т2. Основна причина за забавянията с багажите и при излитане, и при кацане е багажната система, която според специалисти е проектирана с твърде малък капацитет още при откриването на летището през 2006 г. Сега настоящите четири багажни конвейера ще се удвоят до осем последно поколение.

Стандарт

Както „Телеграф“ писа, 20 минути максимум може да е времето от кацане на самолет до вземането на куфарите от багажния колан. Този стандарт искат да наложат от новия концесионер на летище София за всичките трима наземни оператора, които действат на аеропорта. В момента пътници често се оплакват от чакане на багажа от 30 до 40 минути дори в извънпикови часове.

Чек-ин

Отделно ще се увеличат гишетата за чек-ин от 34 на 50. Новата система ще има възможност, както за чек-ин от физически агенти, така и за пълно самообслужване (т.нар. self-bag drop) при предварителна регистрация за полет. Трансформира се и зоната при ескалаторите, с която сега има проблем. Според експерти тя е изградена неефективно и това води до голямо скупчване при проверка на пътници и техният ръчен багаж, както и граничен контрол. Там ще бъдат инсталирани 4 врати с автоматични четци, които ще се отварят след прочитане на QR кода от бордната карта. За да се ускори последващата проверка за сигурност, е предвидено рентгеновите апарати да се удвоят от 6 на 12.

До края на 2024 г. на летището ще заработи и изцяло нова и разширена зона за търговия и обществено хранене. Тя ще бъде незаобиколима – пътят от паспортната проверка до гейта ще минава през търговските обекти.