0

З а слугини и пазачи са най-вече обявите за работа за хора над 50 години. Това показа проверка на „Телеграф“ по зададените критерии в платформи за работа. В предложенията е описано или почасова, или целодневна заетост, като възнаграждението варира около 10-15 лв. на час.

Така за 4-часов работен ден дамите могат да си докарат между 40 и 60 лева. Офертите са за помощник в домакинството, други търсят човек за гледане на възрастен и поддържане на дома, а има и такива, които търсят жена за гледане на дете.

По-възрастни мъже пък се набират за пазачи на паркинги или на търговски обекти, като заплащането е 50-80 лева на смяна, която продължава 12 часа. Сред другите възможности са за работа в производството като оператор на машина или шофьор на специализирана техника.

Към днешна дата търсещите работа лица, не само безработните, но и заетите и учащите, могат да кандидатстват за заемане на 5745 свободни работни места. Това съобщиха от Агенция по заетостта в отговор на запитване от „Телеграф“.

Най много, 1409 бр., са работните места в преработвателната промишленост, следват в областта на търговията и автомобилите – 897 бр., образованието – 767 бр., административни и спомагателни дейности – 472 бр., хотелиерство и ресторантьорство – 322 бр., и др. За тези свободни места трудовите посредници организират селекция между всички регистрирани, консултации, подбори и насочвания за кандидатстване.

Пред пенсия

Нивото на безработица във Варна е малко над 2%, което е едно от най-ниските за страната. 42 на сто от безработните през 2023 година в България, или над 62 000 души, са били над 50 години. Пред пенсия е бил всеки втори в областите Разград и Търговище.

Най-търсените от бизнеса професии през август т.г. са преподаватели и персонал, полагащ грижи за хората, както и работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта.

1883 души над 50 години са регистрирани в Бюрото по труда в Стара Загора, показа проверка на „Телеграф“. „Броят на мъжете с малко, но трайно, превишава този на жените“, коментира шефът на бюрото Георги Гьоков.

По думите му безработните на възраст 50+ съвсем естествено предпочитат да работят по специалността си, но след определен момент са склонни да приемат и по-нискоквалифицирана работа. Работодателите пък предпочитат по-млади хора, но наличието на голям опит при по-възрастните също оказва своето влияние, каза още шефът на трудовата борса.

Инициатива

Подготвяме платформа, която ще помага на хората не само за намирането на работа, да помогне за това възрастта да не е фактор на пазара на труда, да няма дискриминация. Това коментира пред „Телеграф“ Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта и изпълнителен директор на платформата.

Георги Първанов

 Георги Първанов
Телеграф

В Германия, САЩ или Великобритания възрастта не е тема на пазара на труда. Заради това стигнахме до извода, че трябва да направим специализиран проект, който ще е по-скоро общност, в която ще работим в три посоки. Едната е намиране на работа, втората е обучение и преквалификация и третата е менторство. Водим се от тезата на демографа Георги Бърдаров, който каза, че ако човек в средата на кариерата досега е бил на 29 години, то това вече става на 49 години.

Досега представата ни за хора над тази възраст или пенсионери е да са портиери на паркинги, а ние искаме в следващите години това да се промени. Това, от което ще стартираме, е да има все повече хора в тази възрастова група да работят в магазини, заведения за бързо хранене, ресторанти и т.н. Ще има повече и в средни и високи позиции.

Вече има трима работодатели, които търсят хора за позиции оператор в производство, шофьори на специализирана техника, както и в ритейла. Асистент в ТРЗ, който да помага, търговски представители. Най-големият недостиг на кадри е в ниския и средния сегмент. Официалното представяне на инициативата „Кариерни възможности за хора 50+“ ще е днес.

Безплатно обучение

Безработните лица над 55-годишна възраст са една от целевите групи, към които е насочена активната политика на пазара на труда, посочиха от Агенцията по заетостта.

Телеграф

Ежегодно в Националния план за действие по заетостта (НПДЗ), се включват проекти, програми и мерки за устройването на работа на безработни лица, предимно от групите в неравностойно положение на пазара на труда.

Широка гама от обучения е безплатна към тях и предоставя възможност да изберат коя да е организацията, която да ги обучава и в каква форма – например присъствена или онлайн, спрямо правилата на всеки проект.

БГ бизнесът се нуждае от 1/4 милион работници

Българският бизнес ще има нужда от близо 262 хиляди работници и специалисти в следващите 12 месеца.

Това показват резултатите от проучването на потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта. Спрямо средните стойности за рекордната по заетост 2019 г. търсенето през 2024 г. е 82% от това през 2019 г. Най-голямо търсене на работници и специалисти през следващите 12 месеца се очаква в индустрията - общо 68 249 души, или 26,1% от всички заявени потребности.

Телеграф

В търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството ще се търсят 55 308, или 21,1%, а в държавното управление, образованието, здравеопазването и социалните дейности – 48 710, или 18,6%. Предприятията, които смятат, че се налага съкращаване на персонал, са 17 300, при 12 600 през 2023 г., което се явява ръст от 37,3% на работодателите, принудени да свиват дейността си през следващите 12 месеца.

Според проучването в средносрочен план, т.е. в близките 3 до 5 години, търсените специалисти с висше образование ще бъдат 226 864 души. Трите най-търсени професионални направления са педагогика, икономика и социални дейности. През следващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 255 864 специалисти със средно образование. Най-необходими ще са специалистите в търговията на едро и дребно, строителството, маркетинг и реклама, счетоводство и данъчно облагане и др.

*По темата работиха: Елена Иванова, Елена Дюлгерова, Любомир Славов