0

Н ад 500 са българите, които притежават имоти в Дубай. Някои са се установили да живеят там, други ходят само за няколко месеца през зимата, а трети ги дават под наем. Става дума за топфинансисти. Това съобщи Весела Илиева, която е управляващ партньор в компания за луксозни имоти. По думите й има и много предприемачи, които купуват жилища в Дубай с цел препродажба.

Инвестиция

В Дубай практиката на продажба на нови имоти е те да се обявяват в определен ден и час още преди сградата да е построена, обясни Илиева. Цените вървят около 200 000 евро. След това жилищата се изкупуват за няколко часа. Ако искаме да спечелим от имота, го препродаваме, когато сме го платили едва на 30 процента. Така генерираме печалба най-много 8 месеца по-късно, като размерът й е около 20-30 процента. Илиева подчерта, че инвеститорите продават имотите директно и веднага, без да променят цената. Експертът изтъкна още, че в Дубай апартаментите не се купуват с кредити, а се плащат на вноски на инвеститора.

Установяване

За да се установим да живеем в Дубай, ще са ни нужни по-малко от половин милион евро, или колкото излиза луксозен имот в София. Апартаментът там излиза 200 000 евро. Същата е и цената за специална виза, с която можем да се установим и да започнем бизнес. Илиева разказа, че всеки комплекс в Дубай е на първа линия, а който не е, му се изгражда първа линия.

Очаквания

Илиева допълни, че на пазара на луксозни имоти у нас през следващата година се очаква стабилност. По думите й цените няма как да започнат да падат. Възможността за инвестиции в Дубай е сред тенденциите, които ще са актуални сред нашенци за следващата година. Експертите прогнозират още ръст в търсенето на къщи в България. Според анализите на имотната компания за тази година има 23% ръст на пазара. Най-много са се вдигнали цените на жилищата в квартал „Изток“, където увеличението е с 40 на сто. Там средната цена е малко над 2000 евро за квадрат. На първо място по скъпотия е районът на Докторската градина в столицата, където средно квадратът излиза 3986 евро.