0

О бщо 500 жалби от хотелиери с претенции за още пари по програмата за настаняване на украински бежанци са получени в Министерството на туризма. Това съобщиха от институцията. Исканията са основно от хотелиери, които не са удовлетворени от получената подкрепа, която беше изплатена в края на юли в размер на 80 млн. лева, коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред „Телеграф“. Причината е, че в някои от обектите има изхранване, като помощта за тях е 15 лева, а само за настаняване е в размер на 10 лева. Също така все още има дублирани имена, което се дължи на факта, че има настанени в един хотел, които го напускат, без да го обявят, и се местят в друг. В такива ситуации обаче субсидия се полага на първия от хотелиерите.

Проверки

Георгиева коментира, че предстои да се направи допълнителна проверка на настанените със списъците на Гранична полиция, Държавната агенция по бежанците и Националната агенция по приходите.

Аз лично смятам, че са много по-малко опитите за измами, посочи зам.-министърът. Това са европейски средства и трябва да са разпределени по най-точния и прецизен начин.

Приоритет

Служебният министър на туризма Илин Димитров заяви, че приоритет за Министерството на туризма е изплащането на забавените средства по Програмата за настаняване на лица, търсещи закрила в страната. По думите му средствата, които са за настаняване и изхранване на украински бежанци, вече са планирани за изплащане. Димитров беше категоричен, че над 90% от забавените средства ще бъдат изплатени в най-кратък срок. Всеки един хотелиер, който е отворил дома си за граждани от Украйна, които бягат от войната, заслужава да получи обещаното му от държавата плащане, и то в размера, в който му е обещано", допълни той.

Служебният министър на туризма посочи, че настанените в държавни и частни бази украински бежанци са над 25 хиляди, а по програмата за интеграция 750 украински граждани са започнали работа.