0

Б ум на желаещите за уголемяване на бюст и корекция на нос отчетоха от клиники за пластична хирургия. Часовете за преглед и операция са запълнени месец напред, а има още желаещи, които искат незабавно да се подложат на някаква корекция и дори питат дали не могат да я направят през почивните дни, обясниха от бранша пред „Телеграф“. Цените за поставяне на импланти започват от 5000 лева, като зависят от формата на имплантите и много други фактори, които се обсъждат преди операцията. Корекция на гърдите в Турция пък струва около 10 хил. лв. Цената включва самолетни билети, нощувки в хотелската част на болницата, постоянно наблюдение от медицински сестри и дренажи за пречистване, които възстановяват пациента по-бързо. Момичетата поставят филър в брадичката си, за да може да се удължи лицето им, коментира дерматолози. Цената им варира от 450 лв. до 600 лв.

Интерес

Всяка година, преди старта на абитуриентските балове, се забелязва повишен интерес към определени манипулации, не толкова от бъдещите зрелостници, колкото от страна на майките им. Това потвърди и доц. д-р Ангел Енчев, пластичен хирург, пред „Телеграф“. По думите му най-много са желаещите да инжектират ботокс и филъри, както и плазмотерапията. 

Той посочи, че при младежи на възраст 18-19 години корекцията обикновено не е каприз, а се извършва поради необходимост, например проблем с дишането или травма на носа, разлика в големината на двете гърди, малформация на гръдния кош, тръбовидни млечни жлези, различен тип асиметрия и др. Младежите на тази възраст също се подлагат на корекция на нос или уши, както и оперативно премахване на гинекомастия, което се състои в това, че има увеличение на млечната жлеза при мъжете.

Най-желаната оперативна интервенция е пластика на нос, или „ринопластика”. Втората операция, която е много търсена от жените, е уголемяване на бюст чрез поставяне на силиконови импланти. При мъжете най-търсени са блефаропластика, което е пластика на клепачи, липосукция, корекция на нос и уши.

Тенденции

Основните тенденции не само в България, а и в световен мащаб, са едва забележими корекции на лицето и тялото, поддържането на свеж и младежки вид и заличаване белезите на стареенето. На мода е типът жена, която изглежда естествена, без да изпада в крайности. В този смисъл желанието на  все повече пациентки е за неголям, стегнат и естествено изглеждащ силиконов бюст.

*Елена Иванова, Лидия Драгомирова