0

1368,50 лева стана несеквестируемата сума, която не може да бъде запорирана от доходите по трудов договор на длъжници към хазната, съобщиха от Националната агенция за приходите.

С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, направени с приемането на бюджета за тази година, тази сума се повишава значително, считано от 5 август.

Промяна

Досега на длъжниците, които работят на трудов договор, не можеше да се запорира сума в размер на минималната работна заплата. Сега обаче формулата се променя. Към минималната заплата се добавя допълнителна сума, която се образува, като от средната брутна месечна заплата за страната според данните на Националния статистически институт се извади минималната заплата и получената сума се раздели на две.

При средна работна заплата за второто тримесечие от 1957 лева и минимална от 780 лв. се получава 588,50, които са допълнително към защитената от запориране минимална заплата. Така несеквестируемата сума за длъжниците, които получават трудово възнаграждение, става 1368,50 лева.

По-високата несеквестируема сума от трудовите доходи не е постоянна величина - тя се променя всяко тримесечие според данните на НСИ за средната брутна работна заплата в страната.

Работодатели

"Ангажимент на работодателите е да следят размера на средната брутна заплата за страната и да актуализират запорирания доход и този, върху който не може да има запор, на своите служители", посочи Силвия Стефанова от дирекция „Събирания“ към НАП пред БНТ.

По-високата защитена от запори сума ще се прилага само за трудовите доходи на физическите лица. За доходите от пенсии и стипендии няма промяна - при тях сумата, върху която не може да се правят запори, остава размерът на минималната работна заплата - 780 лв. за тази година.

За фирмите длъжници няма подобни защитени суми, за тях има предвиден режим за по-лесно издължаване - те може да разсрочат публичните си задължения по ДОПК, да поискат, ако банковата им сметка е запорирана, част от постъпващите суми по нея да се ползват за неотложни плащания по дейността си и да погасяват задълженията си на части.