Ц яла партида отровни лимони се наложи Турция да си прибере обратно, след като ѝ ги върнаха от митницата.
Заражда се криза с „пестицидни лимони“ в страната, "отровни лимони", пише Cumhuriyet.
Полша е отказала да приеме натъпканите с отровна за човека химия в екзотичните плодове.
Предупреждението от Полша е дошло с код „потенциален риск“ към Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на Европейската комисия.
„Остатъци от пестициди“ бяха открити в лимони, изпратени от Турция. Всички лимони върнати от митницата, пише изданието.
Продукти като мандарини, домати, шамфъстък и смокини, изнесени от Турция, се връщат поради наличието на големи количества остатъци от пестициди (селскостопански пестициди) и афлатоксини (мухъл).
В нотификацията с номер 730743 до Полша, публикувана на сайта, се посочва, че в резултат на проверките са открити остатъци от пестициди Бупрофезин и Етоксазол в лимони, идващи от Турция.
Според информацията в нотификацията, Бупрофезин и Етоксазол, които трябва да са максимум 0,01 mg/kg - ppm, са установени като 0,041 ± 0,021 mg/kg - ppm и 0,043 ± 0,022 mg/kg - ppm.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПЕСТИЦИДИТЕ, БУПРОФЕЗИН И ЕТОКСАЗОЛО?
Пестицид: химическо вещество, използвано в селското стопанство за унищожаване и контрол на вредители, нежелани плевели и насекоми, които имат потенциала да навредят на културите и растенията.
Бупрофезин: Наричан е „регулатор на растежа на насекомите“ в селското стопанство. Забавя промяната на кожата на нимфите и ларвите и причинява тяхната смърт.
„Бупрофезин“, токсичен пестицид, беше забранен през 2022 г.
Етоксазол: Това вещество се използва за предотвратяване на промяна на стадия на яйцата, ларвите и нимфите на червените паяци.
Коледно-новогодишните празници са период, в който усилено се купуват и консумират екзиточни плодове, а и зеленчуци.
Особено внимание изисква подготовката им преди консумация, с цел да се предотврати нежелана реакция на организма.
Най-популярните методи са добро измиване на продуктите, обелване и неконсумиране особено на обелките от лимони и портокали, често използвани за ароматизиране на коледно - новогодишните сладкиши.
Добре е да се ограничи и употребата на несезонните зеленчуци. Със сигурност при тях също нивата на нежеланите химични вещества ще са високи.