0

Н овият бюджет трябва да бъде внесен в Народното събрание през първата седмица на юли, да бъде приет до края на месеца и да влезе в сила от 1 август. Това коментира финансовият министър Асен Василев на брифинг в ресорното ведомство, информира NOVA.

„Бюджетът е разчетен при БВП 184 486 000 млрд., заложен от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. - това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова”, уточни Василев.

Приложена е и мярката за 100% дивидент. Прогнозите на Финансовото министерство показват, че това са допълнително 780 млн. приходи в бюджета. Предвижда се допълнително увеличение на приходите от НАП и Агенция „Митници”, като по този начин приходната част да достигне до 69, 321 млрд. лв.

„Имаме намаление в разходите и прецизиране на капиталовите разходи. Има спад с почти 1,5 млрд. в перо „Издръжка”, поясни Василев.

Министърът подчерта, че в бюджета, който се очаква да бъде предложен, не са „пипани” разходите за пенсии и заплати. Планирано е и 10% увеличение на заплатите за администрациите, които не са получили такова.

Нанесени са разходи и за конкретни политики, сред които увеличение на втората година майчинство.

„Предвижда се дългът да остане като процент от БВП същият, както миналата година. Нарастването на нетния дълг ще бъде в обема на дефицита”, поясни Василев и добави, че бюджетът е разчетен при 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация.

Учителската заплата е планирано да стане 125% от средната. Ръст ще има и за асистентите в университетите. В бюджета на НЗОК са подсигурени средства, за да може в болниците заплатите да достигнат 1500 лв. за медицинските сестри и 2000 за лекарите.

В новия бюджет е записано, че данъчните облекчения остават до края на годината. ДДС за природния газ обаче се връща на 20%. За останалите ставки Василев допълни: „Смятам, че в средата на годината не е хубаво да се пипат данъци”, уточни финансовият министър.

Днес е проведена предварителна среща за план-сметката с Комисията по бюджет и финанси. Текат доуточняващи разходи с част от министерствата.