0

А втомонтьори ни уреждат чисто нова кола от Германия, в пъти по-евтина, отколкото ако я купим от представителството в България. Това е най-новата услуга, която предлагат сервизите у нас, показа проучване на „Телеграф“. Ако внесем ново возило чрез майстора, цената за клиента може да падне и с 10 000 лв. Таксата на услугата е 350 лв. плюс 50 на сто от договорената отстъпка.

Услуга

Освен само да поправят коли, автосервизите масово разшириха значително набора си от услуги. Много от тях се занимават паралелно и с внос на коли от чужбина, разказаха експерти от бранша. Собственик на автосервиз в София уверява клиентите си, че може да договори както хубаво возило на старо, внесено от Германия, на прилични пари, така и чисто ново. Освен това дава и гаранция, че крайната сума за новата кола внос ще бъде по-ниска от тази, която бихме платили в България. Според автомонтьори подобна покупка може да ни спести до 10 000 лв. в зависимост от марката на колата. Останалите нови услуги, които вече предлагат много автосервизи у нас, са да ни регистрират колата в КАТ, без да се разкарваме. Ангажират се и да проверят всички документи на возилото при покупка. Новите услуги се предлагат както от сервизите в София, така и от тези в Пловдив, Варна и др.

Цени

За да получите кола от Германия, уредена от автомонтьора, трябва да платите 350 лв. Отделно договорената отстъпка от цената на колата се дели на две - 50% за клиента и толкова за майстора. Така ако договореното намаление е 20 000 лв., клиентът е напред с 10 000 лв. При покупка от търгове дължите такса от 300 лв. за возилото и 3,5% от стойността му. Средно за регистрация на нова кола от автосервиза взимат по 70-80 лв., същата е тарифата и за пререгистрация на кола. Смяната на собственост по талон върви около 60 лв., а промяната на регистрационни номера е 80 лв. По-евтини с 10 лв. са номерата на мотоциклети и ремаркета. За регистрационен номер по избор с еднакви цифри ще трябва да платите 1500 лв., а за номер по избор по поръчка - 7000 лв., показа още проверката в няколко автосервиза у нас.