0

Б ългария започва производството на дронове камикадзета, съобщава Министерството на отбраната.

Те ще се произвеждат в "Терем" и ще струват 2000 лева. Според информацията, безпилотниците ще могат да унищожават танкове с цена от 15 милиона евро.

 "Първоначално ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството. Бойната част (боеприпасът) ще е български и ще се произвежда в завода на "Терем" в Костенец", каза още преди време Калин Димитров, изпълнителен директор на фирмата.

По думите му Министерството започва създаването на научно звено, което ще разработва и т.нар. "умни боеприпаси" и различни модификации на безпилотни летателни апарати. Армията ни ще се сдобие и със сателитни-интернет терминали Starlink на Space X.

Той е провел срещи с български фирми, които имат опит в направата на дронове. В България вече има няколко стартъпи, които са напреднали в създаването на безпилотни летателни апарати за търговски цели, става ясно от негово интервю за в-к "Българска армия".

Опитът от войната в Украйна показва, че дроновете ще намират все по-голямо приложение на бойното поле. Те се делят на няколко типа. Най-евтините са сравнително обикновени дронове, които могат да носят и пускат гранати и други леки боеприпаси.

Следват бързи FPV дронове, които носят РПГ ракети с тегло около килограм.

Т.нар. "кръжащи муниции" или дроновете камикадзета са трети тип безпилотници за поразяване на бронирана техника. Този вид апарати имат и версия, която може да се ползва за атакуване на сгради и укрепления. 

Армията ни ще се сдобие и със сателитни интернет терминали Starlink на SpaceX.

Интернет услугата Starlink на SpaceX играе решаваща роля в предоставянето на достъп до интернет на Украйна по време на конфликта с Русия.

Технологията е използвана за насочване на украинските удари с дронове срещу руски танкове и позиции, засилвайки отбранителните способности на Украйна.