0

- Кога, как и кой стартира бизнеса на Batteryland?

- Batteryland (www.batteryland.com) съществува от малко повече от 10 години. Идеята за нишов онлайн магазин за батерии и зарядни за мобилни и потребителски устройства хрумва на Асен Георгиев във втората половина на 2012 г. По това време той има нужда от нова батерия за своя лаптоп, но пазарът не предлага добри решения - вариантите са свързани или с изключително висока цена, или с много дълъг период на изчакване за доставка. Тогава Асен решава да реши тези два проблема като предложи батерии на адекватни цени с бърза доставка. Началото е с батерии за лаптоп, след това се добавят и други категории: зарядни за лаптоп, батерии за смартфон, за прахосмукачки, за преносими тонколони, за UPS, за винтоверти и други.

- Как дойде решението за изграждане на по-сериозно онлайн присъствие?

- Batteryland е магазин, който от самото начало е мислен основно като онлайн проект. Имаме и физически офис/склад, където част от клиентите идват да си пазаруват, но основният обем от продажби минава онлайн. Така че онлайн присъствието си градим от самото начало на проекта - бавно и последователно.

- Само на българския пазар ли оперирате, имате ли планове за експанзия?

- Преди около 2 години стартирахме продажби в Гърция и Румъния. Последва локализация на сайта на 14 езика и организиране на логистика до всички държави в Европа. Към момента продаваме в повече от 20 държави, сред които България, Румъния, Гърция, Хърватска, Словения, Словакия, Полша, Чехия, Нидерландия, Испания, Германия, Франция, Италия, Белгия, Люксембург, Кипър, Австрия, Унгария, Литва, Латвия, Португалия. Към момента сме фокусирани върху това да ставаме по-видими и да продаваме повече във вече наличните дестинации и не обмисляме добавяне на нови държави в краткосрочен план. В средносрочен план имаме идеи за партньорства с логистични партньори, които биха ни позволили доставки до почти всяка държава във света.

batteryland.com/bg

- Кои дигитални канали работят най-добре за вашия бизнес?

- Най-добри резултати постигаме чрез инвестиции в SEO (Search Engine Optimization), реклама в Google AdWords и имейл маркетинг.

- Ключът към успешния бизнес за вас е...?

- На първо място човек да си отговори на въпроса "Какво е успешен бизнес за мен?". Ще се изумите, ако разберете колко различни дефиниции за успешен бизнес има. Когато имаме този отговор, винаги можем да се върнем към него, когато ни е трудно или сме в период на ниска мотивация и да проверим колко далеч сме от него. Ако сме твърде далеч, време е за промени. Ако сме на правилното място, но въпреки това не сме удовлетворени - време е за почивка. Разбира се, всичко това е възможно след като се обградим с правилния екип и партньори.

- Как бихте завършили изречението: Да се прави онлайн бизнес в България си струва защото...?

- Да се прави онлайн бизнес в България си струва, защото можете да продавате до стотици милиони клиенти в цяла Европа, без да излизате от офиса си в Пазарджик или Айтос. Днес границите за растежа на онлайн магазините са далеч извън пределите на една конкретна държава.


Batteryland e част от eCommerce Academy Awards 2023 - Конкурсът на електронните търговци в България. Повече за наградите и как да се включите можете да видите тук: https://awards.ecommercebg.com/.