0

120 лева на ден излиза бавачката през лятото в големите градове у нас, показа проверка на вестник „Телеграф“. Най-малките ученици са вече във ваканция, но такава за родителите няма. Ако нямате баба и дядо, на които да разчитате през летните месеци, е логично да потърсите платени услуги за отглеждане на вашето дете, докато сте на работа. 

Цена 

Услугата в София варира от 10 до 15 лева на час, което означава, че за осем часа ще трябва да извадим минимум 80 лева на ден. Масово обаче детегледачките искат по 15 лева на час, което означава, че за месец родителите трябва да отделят над 2600 лева. За майките и татковците, работещи през нощта, бавачките предлагат услугата преспиване у дома срещу 50 лева. 

Във Варна цените са идентични - между 9 и 15 лв. за час. Подобна услуга в морската столица средно струва по 10 лв. на час. Много от жените имат медицинско образование – предимно акушерки. Често бавачките  работят в сивия сектор и разчитат само на плащане в кеш.

Гледането на дете за час през лятото излиза 15 лева

 Гледането на дете за час през лятото излиза 15 лева
Телеграф

Близо 130 лева на ден може да удари таксата „детегледачка“ в Стара Загора. В Града на липите  няма лицензирани фирми или компании, които да предлагат услугите на детегледачки. Има обаче доста голямо търсене и оферти „от уста на уста“, както и група във Фейсбук с лично договаряне. 8 лева на час е най-евтината възможност хлапето да бъде обгрижвано, ако родителите са заети. Такива предложения обаче са единични. Като цяло цените варират от 10 до 16 лева на час. Така таксата „детегледачка“ за 8 часа може да достигне до 128 лева. Прави впечатление, че дамите, които поемат ангажимент да се грижат за малки деца, са пенсионерки с добро образование, учителки, млади жени, студентки. 

Педагози 

Детегледачките с педагогическо образование са най-предпочитани от родителите в Русе. Търсенето на този вид услуга е през цялата година, но се засилва през летните месеци. Обявите не са малко и прави впечатление, че студентки, които учат за детски учителки, предлагат почасово гледане на деца или само през уикенда. Други пък изтъкват като предимство притежаването на сертификат за оказване на първа помощ.

Някои от бавачките са с педагогическо образование

 Някои от бавачките са с педагогическо образование
Телеграф

Заплащането много зависи от това дали ангажиментът е дългосрочен и колко голямо е детето. На час цената вече не пада под 10-11 лева, а на ден е около 40-45 лева. За по-дългосрочни ангажименти – например няколко месеца или година, родителите и детегледачката се договарят, като месечното възнаграждение може да достигне 1000 лева. В тези случаи се търсят пенсионирани жени, които разполагат със свободно време и искат да увеличат доходите си. 

Пенсионери подбиват цените 

Средната цена на час за детегледачки е между 8 и 10 лева в Благоевград. Ако обаче в ролята на възпитатели са педагози, то цената може да скочи и до 15 лева на час.
„Истината е, че не са много семействата, които могат да си позволят този разход. Затова повечето предпочитат да са в сивия сектор и да дават пари на ръка за почасово гледане на децата им. Възрастни хора, някои са бивши педагози, подбиват пазара и са готови и за 5 лева на час да се грижат за дете. Те обаче не изкарват повече от 4-5 часа като смяна“, твърдят от фирма, която предлага такива услуги. 

Инциденти с детегледачки 

Използвал съм услугите на детегледачки за отглеждането на детето ми. Освен лошо друго не успях да видя.

Това сподели бащата Владимир Петров пред „Телеграф“. Той разказа, че е използвал услугите на 4 детегледачки – три, наети от агенции и препоръчани, но накрая взел своя съседка, която за разлика от прехвалените бавачки се справила отлично.

Първата детегледачка, жена на средна възраст, докато беше на работа, си шиеше шапки и шалове, които продаваше през сайта си. Следващата, също жена на средна възраст, пък се пробваше да комбинира отглеждането на дъщеря си с грижата за моето дете. Още в първия ден от наемането й синът ми беше ударен от люлка в челото. Оправданието – не предполагала, че може да се случи такова нещо, защото в този момент седяла на пейката и си говорела с дъщеря й.

Третата бавачка, младо момиче, пък непрекъснато закъсняваше, което ни принуждаваше и ние да закъсняваме за работа, но пък не пропускаше да си поиска хонорара за деня. Тя по цял ден беше на телефона си и не се интересуваше особено какво се случва с детето ми. Дори веднъж му даде сурова леща, защото не опитвала храна, сподели Петров. Други куриозни случаи са жените, които не сменят памперси и не искат да мият бебешки дупета, както и да ги хранят. Не липсват и бавачките, които ограбват семействата, доверили им най-скъпото – детето си.  

Броим 1600 лева за лятна занималня 

Цените на летните занимални започват от 460 лева и минават 1600 лв., като в таксата не се включва обяд. Това установи проверка на „Телеграф“. Образователен център тази година ще взима по 500 лева на месец, докато миналата година за същата услуга са взимали по 350 лева на месец. Лятна киноваканция например струва по 250 лева на седмица, на месец това ще излезе 1000 лева. Школи предлагат курсове по роботика, чуждоезиково обучение, скаутски лагери, работилници и много други активности, като там цените обикновено започват от 500-600 лева. 

По темата работиха: Милена Димитрова, Слав Велев, Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов