0

Н а 1 март 2025 година може да осъмнем без бензин на бензиностанциите. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Причината е промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Проблемът идва оттам, че в момента биоетерите са част от биокомпонентата в горивото, тоест биоетанола в бензина. Само че от 1 март се предвижда този компонент вече да не е част от биоетанола, обясни за „Телеграф“ Светослав Бенчев. Но без биоетери ще излезем извън изискванията за качество за биосъдържание на бензина, посочи още Бенчев. Липсата на биокомпонента в горивото се наказва с 50 000 лева глоба в бензиностанциите и 250 000 лева за складовете. За това възможни са два сценария - или продаваме бензина без биоетанол и плащаме големите глоби, или въобще не продаваме бензин, поясни Бенчев.  Изходът е до март да бъде поправена грешката и в закона да се разпише, че биоетерите са част от биокомпонентата в горивото. Те са биологично гориво, допълни шефът на петролната и газова асоциация.

Дефицит

Въпреки  военния конфликт в Близкия изток към момента няма опасност от криза с недостиг или поскъпване на горивата. "Има достатъчно горива в  складовете и бензиностанциите, няма проблем с доставките“, каза Бенчев. Цените на петрола реагират на думи, което е спекула. Преди 5-6 дни, след като американският президент Джо Байдън посъветва Израел да удари петролните рафинерии в Ирак цената рязко скочи, но от сряда тя отново тръгна надолу, обясни шефът на асоциацията. Той не очаква сериозни сътресения с цените до изборите в САЩ на 5 ноември. Иран държи около 4% от световния добив на петрол и евентуален недостиг може да бъде компенсиран от други производители.

Цени 

Поскъпване може да има при евентуално затваряне на Ормузкия проток при Персийския залив, през който минават 30% от петрола в света. Експертите твърдят, че в момента Иран няма потенциал да го направи и никой нямал интерес от подобна ситуация.  „Ако петролът Брент остане на същите нива 80-85 долара за барел, дори 90 долара, на българските бензиностанции горивата ще се повишат с 5-6 стотинки на литър“, каза Светослав Бенчев. В момента цената на горивата  у нас е с 20-25 цента по-ниска от средната цена в ЕС, поясни шефът на БПГА.