0

Т резорите дерат със задължителна застраховка „Живот“ при теглене на кредит. Затова и в момента се отчита бум на сключените полици, показа проучване на „Телеграф“. Те са задължително условие в много банки, а в момента хората масово взимат заеми.

„Има засилен интерес към тези полици“, съобщиха за „Телеграф“ от една от застрахователните компании у нас.

По думите на агенти в столицата всяка трета застраховка е за живот и здраве. Една от причините е именно, че много от банките задължават да ги направим, ако искаме да вземем потребителски заем. Така в момента на теглене на кредита автоматично ни правят и застраховка живот. Условието на повечето трезори е да платим 100 лв. за година и при болничен от над 90 дни полицата покрива едната вноска по заема. Ако погасите кредита си предсрочно, застраховката автоматично се прекратява. Има банки, които натискат за застраховка от 5 години, но при сключване на договора за кредит се подписва полица само за първата година. „Така реално задължението е да сключите застраховка само за 12 месеца. Може да се измъкнете и да не плащате за следващите 4 години, в които ще погасявате заема“, коментираха банкови служители.

Пакети

„От няколко месеца има забележим ръст на застраховките за живот и за здраве. Той се дължи на две неща - едното и основно е, че хората имат нужда от кредит, а много банки не го отпускат, ако нямаш застраховка. Другото е, че има достъпни пакети за здраве и според потребителите си заслужават“, обясниха от агенция в София. Една от стандартните оферти за здраве включва изплащане на 35 лв. на ден при заболяване и 70 лв. на ден при злополука. Заплащат се и еднократно 210 лв. при раждане.

В случай на счупване на кост също могат да ви изплатят обезщетение, ако си направите застраховка. В зависимост от тежестта на контузията ще получите между 250 лв. и 750 лв. Ако ви се наложи операция, тогава парите стигат и до 2000 лв. Изплащат се и между 200 лв. и 500 лв. за лекарства при заболяване. Повечето пакети за живот и здраве вървят около 100-120 лв. за година.

Ново

Сред най-новите предложения е застраховката на велосипеда. „Не са много хората, които биха платили, за да осигурят колелото си, но все пак ги има“, обясниха агенти. За 20 лв. на година може да застраховате велосипеда срещу кражба, катастрофа или повреда. В случай на подобно произшествие ще ви изплатят от 100 до 5000 лв.

Напоследък са популярни и застраховките на животни. Обикновено се сключват полици за добитък, и то от земеделски кооперативи и по оперативни програми. Напоследък обаче хит са застраховките за домашни любимци. Най-много полици се подписват за кучета и котки. Осигуряването на косматкото излиза около 100 лв. и включва прегледи при ветеринарни лекари с около 30 процента отстъпка, различни процедури и медикаменти, ако животното се разболее и се нуждае от лечение. Застрахователите работят с определени клиники.

Условието е четириногото да има паспорт, издаден от ветеринарен лекар, както и да е с микрочип. Трябва и да бъде имунизирано срещу определени болести. За да застраховате кучето, то трябва да има над 8 навършени месеца и под 9 години в момента на сключване на застраховката. За котки възрастта е минимум 8 месеца и под 11 години към момента на подписване на полицата.

Съвети

„Когато сключвате застраховка, каквато и да е тя, задължително четете всички условия“, предупредиха агенти. Някои пакети например не важат, ако сте над 64 години. Агенти съветват още да проверяваме внимателно и срока за застраховката - някои са 1 година, други са 5 или повече.

Обикновено застраховките за здраве и живот не покриват вродени аномалии, пластични операции, хронични заболявания, опит за самоубийство. Няма да ви платят здравната застраховка и ако пострадате в бедствие, както и ако катастрофирате под въздействието на алкохол и наркотици, допълниха застрахователи.

Други компании имат определени изисквания към помещенията, които ще обезщетяват, ако става дума за имот. „Внимателно проверете всичко, за да не останете изненадани“, казаха още агенти.