0

Б ели пари за Черния петък. Това са най-популярните оферти на фирмите за бързи кредити в момента. Много от компаниите дават финанси на четири вноски без лихва за последния уикенд на ноември, показа проучване на „Телеграф“. Консултанти предупреждават, че промоциите важат при определени условия и ако заемът се просрочи, лихвите излизат солено.

Условия

Масово фирмите предлагат средства без оскъпяване и с погасяване на няколко равни вноски според възможностите на клиента. Дава се право на 2, 4 или 6 плащания. Условие е това да е първият изтеглен заем към кредитора.

Консултанти обясниха, че по този начин се привличат нови клиенти, а предложенията специално за Черния петък са резултат от голямата конкуренция на тези дружества. Обикновено безлихвено се дават до 600 лв. За по-големи суми има фиксирани лихви.

Кредиторите предлагат онлайн кандидатстване без такса за одобрение.

 Кредиторите предлагат онлайн кандидатстване без такса за одобрение.
Pixabay

Могат да се дръпнат до 5000 лв. с еднократно кандидатстване и без такса за одобрение. Някои фирми правят и подаръци. Сред офертите е да вземете от 100 до 600 лв. с 0% лихва и да получите 20 лв. допълнително. Всички дружества рекламират кандидатстването онлайн.

Някои банки правят седмични промоции по повод Черния петък, и то дни преди него. „Идеята е хората да вземат парите и когато обявят големите намаления, да разполага с кеш“, разказаха експерти. Сред предложенията е взимането на 500 лв. до 75 000 лв. с 5,55% плаващ лихвен процент и без такса за разглеждане, като офертата важи до 17 ноември.

Капани

Експерти предупредиха за възможни капани при кандидатстването за безлихвен заем. „Идеята е да изтеглиш 600 лв. и накрая да върнеш 600 лв., но вноските трябва да се погасят в определен срок“, обясниха консултанти. И подчертаха, че в противен случай лихва има и тя излиза солено.

Става дума за наказателна такса, която потребителят дължи, ако не спази условията на кредита. В това няма нищо необичайно, важно е клиентът да прочете внимателно всички условия, допълниха консултанти от фирма за бързи кредити.