0

Ц ентрална гара в София вече повече от седмица е арена на невероятна суматоха. Главни действащи лица са хора, направили опит да се възползват от правото си за ранно закупуване на билети за летния сезон.

Според разпоредбите на БДЖ места за спален или кушет вагон могат да бъдат запазени и платени 30 дни преди датата на пътуването. Но не и в момента за направление София – Бургас след 17 юли. Изпита го лично на гърба си журналист на „Телеграф“.

С часове

26 юни - билети няма не само за след 30 дни, но и за след 21.15 минути, а преди отварянето на касите опашката вече е стабилна. Две жени - отдавна пенсионерки, признават, че чакат всеки ден от 19-и насам с надеждата да се доберат до билети или поне до някаква информация. Висят с часове – преди отварянето на касите в 7:30 часа до ранния следобед, понякога и повече.

„Идвам да проверявам всеки ден. С останалите вече се познаваме, станахме си близки. Идвам, чакам, питам и нищо“, казва Цвети, която трябва да подсигури пътуването на майка с две малки деца.

Всички те и десетки други, които всеки ден стават все повече и повече, гледат завистливо към онези, които ще пътуват до Варна. За тях билети има, за тези до Бургас – не. „Ако не сте за Бургас, минете преди нас. Ние просто си пазим мястото на опашката“, обръщат се всички, избрали да пътуват за Южното Черноморие, към останалите.

На касите никой нищо не знае, на телефонната линия за информация – също. „Обадете се по-късно пак“, е единственият отговор на въпроса, а телефоните не спират да звънят.

Привечер вчера на касите все още имаше хора

 Привечер вчера на касите все още имаше хора
Крум Стоев

Разписание

При запитване по електронната поща от страна на частно лице отговорът е: „Има ремонтни дейности и най-вероятно ще се наложи промяна на разписанието и отклоняване на влаковете, пътуващи от и за това направление, през Димитровград. Организирането и осъществяването на ремонтни дейности в железопътния транспорт са активности, които са част от ресора на ДП НКЖИ. В очакване сме на подаване на информация от тях за това по какъв начин ще се осъществява движението на влаковете по този маршрут и именно това е причината, поради която не можем да спазим 30-дневната предварителна продажба“.

„Но защо това го няма обявено никъде. Най-големият проблем е липсата на информация, това е подигравка с хората“, питат се гневните хора на опашката. Те не искат да пропуснат шанса си, защото от години спалните места са кът и се изчерпват часове след пускането им в продажба.

Подобна информация дадоха пред „Телеграф“ и от пресцентъра на БДЖ. „Причината е в подобрения по инфраструктурата. Предстоят нови ремонтни дейности и е твърде вероятно настоящите разписания да не могат да бъдат изпълнени, затова и ще има нови. Чакаме конкретна информация. В момента, в който има яснота, ще бъде обявено веднага кога ще бъдат пуснати билетите за датите след 16 юли“, гласи отговорът на запитването.