0

Б ългария вече е член на могъщата и най-влиятелна европейска организация „Копа-Коджека“ от края на миналата седмица. "Копа-Коджека" представлява в Брюксел интересите на близо 30 млн. фермери и техните семейства, както и около 38 000 кооперации. Това потвърди пред „Телеграф“ Светлана Боянова, изпълнителен директор на „Българска аграрна камара“. В „Копа-Коджека“ са приети „Българска аграрна камара“(БАК), която обединява стопани от всички звена на агросектора, и Български фермерски съюз (БФС) с председател Георги Стоянов. Уточняваме, че засега не е публична информацията какви са точно членовете на БФС.

Историческо

Събитието е историческо за земеделието, защото за първи път в Брюксел ще се чува гласът на българските стопани. Досега те се съобразяваха изцяло с това, което решаваха министри и администрацията, обясни Светлана Боянова. Припомняме, че „Копа-Коджека“е лобистка организация, с по-силен авторитет от този на европейските министри и евродепутати. Практически еврозаконите и документите, по които се решава за какво и как да се харчат пари, какви решения да се вземат за политиките в сектора, не могат да минат без нейното становище.

Любопитно е да се научи, че генералният секретар на „Копа-Коджека“ е Пека Песонен, бивш шеф на финландската фабрика, която над 40 г. произвежда българско кисело мляко в Скандинавието.

Украински внос

България в лицето на двете организации има право на 6 гласа при гласуване, които по правило се разпределят по равно, обясни Светлана Боянова. Тя изтъкна, че добрата новина е, че ще си делят годишната вноска, която възлиза на 190 хил. евро, но в пълен размер ще се плаща след 5 години, защото дотогава тече преходен период. От държавата няма да искаме помощ, защото държим да бъдем независими, допълни тя.

Тя добави, че на едно от заседанията на „Копа-Коджека“ Полша е поставила проблема с украинския внос на зърно и е поискала то да отива по предназначение, а не да остава в ЕС, защото създава проблем на фермерите от засегнатите страни. Нашата камара ще подкрепи това искане, увери Боянова.