0

Л уда надпревара за промоции върви в сферата на химическото чистене в момента, показа проучване на „Телеграф“. Сред най-новите комплименти е безплатно взимане на дрехи, килими и пердета от адреса на клиента и връщане на място след изпирането им. Други центрове предлагат почистване без пари на всеки трети артикул, а трети имат тематични отстъпки, например за пенсионери.

Конкуренция

Причина за различните оферти е голямата конкуренция, споделиха от фирма за химическо чистене в София. И допълниха, че най-популярни са тези в моловете. „Хората отиват да пазаруват нещо друго, виждат фирмата за почистване и съчетават няколко дейности за дома накуп. Затова ние, които се намираме в кварталите, на не толкова популярни локации, трябва да измисляме различни начини, с които да сме адекватни на пазара и клиентите да ни предпочетат“, разказаха предприемачите.

Оферти

Най-новата промоция за клиентите е взимането и доставката до врата на почистените дрехи. При някои фирми тя е безплатна без значение от стойността на поръчката, а в други трябва да оставите дрехи за поне 30 лв., за да е безплатен транспортът. Тази услуга е предпочитана най-вече за килими. Потребители разказаха, че плащат същото, както ако занесат мокета в автомивка, но с химическото чистене човек си спестява разкарването и носенето. Цените се движат между 2 и 3 лв. за килограм. За одеяла ще трябва да извадите 7 лв., ако завивката тежи под 10 кг. По-тежките се таксуват по 3,50 лв. за кг.

В момента почистването на тениска върви около 4-5 лв., на костюм или палто - 17 лв., а на официална рокля стига до 30 лв. Най-скъпо е химическото чистене на сватбен тоалет, като стойността може да удари и 70 лв. Много от центровете за химическо чистене предлагат услугата две за три. Така всяка трета дреха се чисти безплатно. Други са обявили намаление на всичко от 20% всяка събота и неделя.

Заради това много от центровете са претрупани с работа именно през уикендите и се случва услугата да се забави с ден или два. Има и фирми, които предлагат 10 на сто намаление, ако докажете, че сте пенсионер.