0

С лужебното правителство ще предложи на Народното събрание бюджет с дефицит от 6,4%, съобщи на брифинг премиерът Гълъб Донев.

Кабинетът се отказва от намеренията си за връщане на данъците на нивата от преди Covid пандемията и въвеждане на данък свръхпечалба, за да внесе бюджет с 3% дефицит в парламента.

„Представихме идеите си данъчни промени през март, не за да превръщаме темата за бюджета в предизборна залъгалка, а за да информираме политическите партии за нашите виждания и да им дадем време за обмислени реакции“, разясни Донев и напомни, че парламентарно представените партии вече са обявили, че не подкрепят промени в данъчното законодателство.

„Внасянето в Народното събрание на бюджет с 3% дефицит, би било с предизвестен финал. Когато става дума за парите на държавата, не можем да си позволим действия на инат. След проведени разговори и анализи служебното правителството реши да внесе бюджет на база действащото законодателство. Предложеният законопроект за бюджет за 2023 г. е с бюджет 6,4 %, като в номинално изражение това са12 млрд лева“, разясни Донев.

При това това положение ще се наложи тегленето на 13, 7 милиарда лева дълг, каза в края на годината дългът ще възлиза на 46,8 милиарда лева или 25% от БВП.