0

У величеният размер на данъчните облекчения за деца се запазва и тази година. Това предвижда приетият на първо четене от парламента държавен бюджет за 2023 г.

Така родителите ще продължават да си възстановяват от платения за годината данък 600 лв. за едно дете, 1200 лева за две деца и 1800 лева за три.

Въвеждат се мерки за повишаване на приходите, като едни от най-важните са възможността клиентът да не плати сметката в заведение, ако не получи фискален бон, както и задължение за изплащане на заплати само по банков път във фирми с над 50 души персонал.

Както писа "Телеграф", бюджетът бе приет със 156 гласа „за“ - на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС. Всички от БСП, „Възраждане“ и ИТН гласуваха против проекта.

Без изненади

Този бюджет не е революционен. Изненади в средата на годината и за бизнеса, и за гражданите не биха се отразили добре на бизнес средата, каза финансовият министър Асен Василев, като даде заявка, че по-сериозни реформи ще има с бюджета за догодина. Той изтъкна основните параметри: 3% дефицит, който не застрашава членството в еврозоната, икономически ръст от 1,8%, средногодишна инфлация 8,7% и инфлация към края на годината 5,6% с тенденция към намаляване. Ключов момент в приходната част са заложените с 4,7 млрд. лв. повече данъчни приходи, а в разходната – буфер в капиталовите разходи и очакван втори транш в размера 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Запазена е дългосрочната политика за доходите на учителите – те да са 125% от средната заплата, считано още от януари. Осигурени са средствата, минимум 1500 лв. заплата на сестра и 2000 лв. на лекар. Заложени са средства и за новата еднократна помощ за учениците от 2 до 5 клас. Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, заключи Асен Василев.

Ще подкрепим бюджета, защото трябва да осигурим нормалното функциониране на държавата до края на годината, заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Тя обаче изрази и резерви: бюджетът не решава проблема с високата инфлация, има и сериозни рискове вторият транш по ПВУ да не бъде осъществен.

Допълнителен политически анализ ни наведе на мисълта, че е по-добре да подкрепим бюджета, каза Йордан Цонев от ДПС. Основният мотив на движението е излизане от политическата криза.

Реакция

Неговото изказване предизвика реакция на Георги Свиленски от БСП, който заяви от трибуната: „Новината днес е, че управлението вече има трети коалиционен партньор – ДПС. Г-н Цонев, можете да поискате каквото щете, те ще ви дадат всичко, защото без вас нищо не може да се случи в тази коалиция!“. „Много ясно казахме какво искаме – страната да излезе от политическата криза, да стабилизираме политическата система и да покажем на нашите евроатлантически партньори, че не сме периферията“, отвърна Цонев.

От БСП коментираха изискването за превеждане на заплатите по банков път като лобистко в полза на кредитните институции. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова нарече бюджета антисоциален, защото не предвижда увеличение на доходите в условията на увеличаващи се цени. По думите й сегашният бюджет бил отстъпление от това, което постигнал кабинетът „Петков“.

Гроздан Караджов от ИТН пък определи бюджета като фантасмагория, защото нямало да дойдат вторият транш по ПВУ и заложените по-високи приходи.

Договориха се за промени „разход за разход“

Асен Василев получи подкрепа за бюджета още в началото на деня на среща между двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След разговора Асен Василев каза, че ако има предложения по бюджета, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход. Тоест, ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента, че имат претенции към бюджета, но ще бъде подкрепен като "междинен". От думите му стана ясно, че ще внесат предложения за повече средства за полицията, социалните работници, пожарната. В следващия бюджет това ще се разгледа по-задълбочено и за други сфери.