0

Б изнес и синдикат се обявиха срещу предложението на Министерство на финансите хората, които подават на НАП сигнали за укриване на приходи, да получават 10% от допълнително събраното.

Въвеждането на системата, добила публичност като донос-бонус, е предвидено в проект за промени в Данъчно-осигурителния кодекс, качен на сайта на МФ.

„Не разбираме това предложение и какъв е смисълът от него. То би създало административна тежест върху структурите на НАП. Рискът от подаване на невярна информация и това да се използва като инструмент за нелоялна търговска практика от конкуренти е много голям“, заяви пред „Телеграф“ Станислав Попдончев, заместник-председател на Българската стопанска камара.

Риск

По думите му такова предложение създава огромен риск от злоупотреби, администрацията ще е зарината с огромен обем информация, а ефектът няма да е много голям. „За някои лица това ще се превърне в масов спорт – да подават сигнали, които не са проверени. Тази мярка няма да проработи“, категоричен е Попдончев.

На подобно мнение са и от синдиката „Подкрепа“. „Няма как приходната администрация да си прехвърля правомощията върху други лица, пък после да ги гони, ако сигналът бил неверен. В НАП и сега имат няколко хиляди сигнала годишно за такива неща. Това направо си е вербуване“, заяви главният икономист на „Подкрепа“ Атанас Кацарчев.

Данък

Бизнесът не подкрепя и връщането на ДДС на 20% за ресторантьорството от 1 януари.

„Подкрепяме ниската ставка от 9% да се удължи с шест месеца, както е предложено за хляба и брашното“, каза Станислав Попдончев. Той се мотивира с данни от Националния статистически институт, че през последните четири тримесечия в секторите хотелиерство и ресторантьорство е регистриран най-високият ръст на индекса на разходите на работодателите за труд, като увеличението е двойно повече от средното. Това означава, че през последната година тези два сектора вдигат най-много разходите за заплати, тоест те се изсветляват, посочи Попдончев.

От „Подкрепа“ пък отказват коментар по въпроса за ДДС за ресторантьорството, тъй като с това се занимавали работодателите, а не синдикатите.

Проектите за промени в данъчните закони, предложени от Министерство на финансите, ще бъдат дискутирани от съвета за тристранно сътрудничество в сряда.