0

З апочна националният протест на земеделците и блокадите на ключови места в цялата страна. 

До тях се стигна, след като от бранша отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

В сряда протестните действия на земеделците започнаха в 10:00 часа и ще продължат до 13:00 ч. - с час повече в сравнение с вторник.

Фермерите разливат и продукцията на пътя, днес изкараха и стадо кози на магистрала "Струма". През вчерашния ден премиерът Николай Денков обяви, че кани протестиращите отново на среща и посочи, че правителството има готовност за нов меморандум със земеделците.

На 7 февруари недоволните фермери от Великотърновско направиха нова пътна блокада, планират и палене на кошери. 

"Чакам субсидия, за да си платя ДДС. След това ще чакаме някоя друга субсидия, за да си платим Данък печалба", каза Красимир Кирилов пред NOVA. Той е животновъдът, чиито слама и вълна протестиращите палиха на пътя. Признава, че няма животновъд без кредит, а неговият бил около 200 хил. лв. По думите му субсидиите, които получават, трябва да бъдат изплащани по време на жътва.

Втори ден фермери блокират пътя и към ферибот и комплекс Оряхово - Бекет. Към недоволството на зърнопроизводителите от област Враца се присъединяват и животновъди, пчелари и лозари.

"Тук сме, защото трябва да се защитим. Да защитим нашето производство, земеделие и хората, които са ни гласували доверие, за да обработваме техните земи. Това, което се прави, тези преговори и нещата, които не са точно казани, настройват хората срещу нас", заяви една от протестиращите.

В Монтана земеделците блокираха пътя за Лом и международния път Е79 към село Горна Вереница. На протест излизат и фермерите в Община Вълчидръм, където трактори също ще блокират пътя.

„Дали ще седнем на масата на преговорите – зависи изцяло от управляващите. Опитите им за разговори не са в правилната посока”.  Това заяви пред NOVA земеделецът Зарко Иванов, който обясни, че докато с колегите му се борят за оцеляване „премиерът Денков излиза и казва да излезем на загуба, за да ви дадем по 5 лева на декар”.

В Пазарджик протестиращите земеделски производители блокираха изхода за АМ „Тракия” с тежка техника и жива верига.

Животновъди и зърнопроизводители затвориха Подбалканския път София-Бургас. На пътното платно, освен трактори, има и бали слама, и животни. Няма обходен път.

В Русе автошествие с трактори и цистерни блокира пътя към ГКПП "Дунав мост". "Очакваме предложенията на МС относно исканията и се надяваме проблемите да се разрешат. Голяма част от колегите се осчетоводяват по методиката 60:40, по която се признават нормативно разходи и няма как да излязат на загуба.

Освен още трактори, имаме цистерни с мляко, напрежението ще вземе връх. Ще изливаме и мляко в знак на протест. Продължаваме докато не подпишем нормативните документи, с които исканията ни да бъдат удовлетворени", обясни Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. 

За "Дунав мост" има обходни маршрути, но пунктът остава затворен.