0

Б ългария няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., съобщи министърът на финансите Росица Велкова.

На заседанието на Еврогрупата (страните, участници в еврозоната) в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността й, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че България изостава с приемането на съответното законодателство, а също и не отговаря на критерия за инфлацията, отбеляза Велкова, цитирана от БНР.

На 27 октомври 2022 г. Народното събрание постави като основен приоритет на правителството приемането на еврото от 1 януари 2024 г. и полагането на всички необходими действия и усилия за това. Но така и не успя да приеме окончателно ключови текстове, необходими за влизане в Еврозоната - промени в Кодекса за застраховането и в Търговския закон, както и в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Страната ни не отговаря и на критерия за инфлация, която е по-висока от изискванията по Маастрихт.

Има водени проучвателни разговори в рамките на Еврогрупата за искане на оценка, когато страната ни покрие всички критерии. 

Новата целева дата е 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година, допълни Велкова.

Няма законово изискване влизането в еврото да е от януари, може да е първо число на друг месец, каза още финансовият министър, като добави, че това може да стане и по Великден на следващата година.